Fonterra podpisała umowę w zakresie handlu i marketingu z jedną z największych amerykańskich firm mleczarskich, spółdzielnią Land O’Lakes. Umożliwi to Nowozelandczykom sprzedaż produktów foodservice amerykańskim placówkom gastronomicznym.
Paul Harvey, Globalny Dyrektor Foodservice w Fonterra powiedział, że rynek amerykański foodservice jest nie tylko największy, ale i najbardziej konkurencyjny. Land O’Lakes współpracuje zaś ze wszystkimi największymi ogólnonarodowymi i regionalnymi dystrybutorami towarów do sektora foodservice. Land O’Lakes pomoże w dystrybucji, promocji i sprzedaży naszych śmietanek, serków kremowych, a w przyszłości rozpatrzy opcję rozwinięcia współpracy o kategorię serów.
Greg Somerville, Wiceprezes Sprzedaży w Land O’Lakes Dairy Foods dodał: – W wyniku COVID-19 wydajne produkty w gastronomii będą miały ogromne znaczenie dla dystrybutorów. Pozwolą one nam zapewnić rozszerzoną gamę rozwiązań dla istniejących i nowych segmentów oraz operatorów.
Land O'Lakes to jedna z czołowych amerykańskich firm rolno-spożywczych, jest spółdzielnią prowadzącą całe spektrum aktywności od produkcji rolnej po żywność dla konsumentów. Z roczną sprzedażą w 2019 roku na poziomie 14 mld USD, Land O'Lakes jest jedną z największych spółdzielni w USA, zajmującą 232. miejsce na liście Fortune 500. Opierając się na spuściźnie ponad 99 lat działalności, Land O'Lakes obsługuje dziś niektóre z najbardziej szanowanych marek w branży rolniczej i produkcji żywności, w tym Land O'Lakes Dairy Foods, Purina Animal Nutrition, WinField United i Truterra. Firma prowadzi działalność we wszystkich 50 stanach i ponad 60 krajach. Siedziba firmy Land O'Lakes znajduje się w Arden Hills w stanie Minnesota.
Forum Mleczarskie