Fakt olbrzymiego udziału nabiału w sprzedaży w kanale gastronomicznym w USA (połowa mleka i 1/3 serów) powoduje nienotowane dotąd perturbacje w sytuacji zamykania restauracji, kawiarni i szkół. Mleczarnie mają problemy ze sprzedażą produktów gotowych, a farmerzy ze sprzedażą surowca. Media donoszą o wylewaniu mleka, którego nie ma kto odebrać i nie ma już jak magazynować.
Sytuację ratują duże firmy przetwórcze tj. Dairy Farmers of America i one wkraczają do akcji w sytuacji, jaka dzieje się w Wisconsin.
Telewizja ABC zwróciła uwagę, że grupy rolnicze zaapelowały do Departamentu Rolnictwa USA o użycie środków z pakietu stymulacyjnego na zakup interwencyjny mleka w proszku, serów i masła w ilości, jakie zwykle zużywa sektor HoReCa. Stowarzyszenia rolnicze apelują, aby to zrobić, aby utrzymać rentowność produkcji i aby farmy utrzymały się na rynku.
Forum Mleczarskie