7. edycja programu edukacyjnego ,,Żyj smacznie i zdrowo” marki WINIARY dobiegła końca! Spośród niemal 300 prac konkursowych jury wybrało 5 najlepszych szkół, do których powędruje nagroda I stopnia. Już 6 czerwca swoje trofeum odbierze Gimnazjum im. Jana Pawła II w Małomicach.
Małomice na podium
Gimnazjum im. Jana Pawła II w Małomicach (województwo lubuskie) jako jedna z 5 szkół w całej Polsce zostało laureatem nagrody I stopnia w konkursie ,,Żyj smacznie i zdrowo”. Do placówki trafi kącik wypoczynkowy o wartości 15 000 zł, w skład którego wchodzą pufy, stół do gry w piłkarzyki, gry planszowe, dywany oraz stoliki. Ponadto, opiekun zwycięskiego zespołu otrzyma laptopa, a członkowie zespołu koszulki z logo programu zaprojektowane przez Sheo. Uroczyste wręczenie nagród odbędzie się już 6 czerwca w Gimnazjum w Małomicach. Z tej okazji szkołę odwiedzi ambasador akcji, znany youtuber Sheo!
Aktywni gimnazjaliści, wspólnie ze swoim opiekunem, P. Alicją Trąbską, już pięciokrotnie brali udział w programie ,,Żyj smacznie i zdrowo”, a na podium stanęli po raz trzeci. Dzięki zapałowi i prawdziwej chęci promowania zdrowego stylu życia od kilku lat z powodzeniem zmieniają nawyki nie tylko swoich kolegów i koleżanek, ale także swoich rodzin i znajomych.
Konkurs w gimnazjach z całej Polski
Uczniowie Gimnazjum im. Jana Pawła II nie mieli w tym roku łatwego zadania – prace konkursowe nadesłało prawie 300 szkół z całej Polski! 7. edycja programu ,,Żyj smacznie i zdrowo” marki WINIARY cieszyła się ogromnym powodzeniem wśród uczniów i nauczycieli. Do samego programu przystąpiło ponad 3000 gimnazjów, co oznacza, że wiedzę o zdrowym odżywianiu zdobyło 174 252 uczniów! W ramach konkursu przeprowadzono ponad 2000 wydarzeń społecznych, w których wzięło udział aż 46 767 osób!
Gimnazjaliści wykazali się ogromną kreatywnością przy organizacji działań w ramach programu edukacyjnego ,,Żyj smacznie i zdrowo”. Ich zadaniem było przygotowanie wydarzenia angażującego społeczność lokalną, promującego zdrową dietę, wspólne przygotowywania posiłków i nie marnowanie jedzenia. Szkoła zorganizowała inicjatywę ,,Fit Chef”, na którą składały się warsztaty kulinarne, rozgrywki sportowe, konkursy i pokazy. Impreza łączyła idee zdrowego odżywiania z integracją oraz wspólnym celebrowaniem posiłków. Razem ze swoją opiekunką, panią Alicją Trąbską, spiritus movens szkolnej społeczności, pod hasłem „zdrowo na sportowo” zaprezentowali bardzo dopracowane układy sportowo-taneczne, które porwały zgromadzoną publiczność. W bogatym programie znalazły się też pokazy segregacji śmieci, a nawet zasady savoir vivre.
Tak pieczołowicie przygotowane wydarzenie społeczne nie mogło pozostać niezauważone przez jurorów konkursu, którzy jednogłośnie przyznali mu tytuł jednego z pięciu najlepszych w całej Polsce.
infowire.pl