biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Uroczyste otwarcie Inkubatora Przetwórstwa Lokalnego w woj. podlaskim

3 grudnia 2021
Uroczyste otwarcie Inkubatora Przetwórstwa Lokalnego w woj. podlaskim

W dniu 30 listopada b.r. w podsuwalskim Sobolewie, z udziałem mieszkańców, władz samorządowych gminy, powiatu i województwa został uroczyście otwarty Inkubator Przetwórstwa Lokalnego.

W uroczystości otwarcia Inkubatora Przetwórstwa Lokalnego w woj. podlaskim uczestniczyła Jadwiga Zabielska, Dyrektor OT KOWR w Białymstoku. Przetwórnia to budynek wyposażony w nowoczesne technologie i sprzęt. Funkcjonują w nim linie do produkcji mącznej, do suszenia ziół, owoców i warzyw, wędzarnia oraz linia do produkcji olejów zimno tłoczonych, soków i syropów.

To miejsce, gdzie mieszkańcy będą mogli na własne potrzeby przetwarzać żywność pochodzącą z ich gospodarstw, wszystko za symboliczną opłatą, która ma pokryć koszty energii i utrzymania obiektu. Sobolewski inkubator to jedyny taki obiekt w regionie zarządzany przez jednostkę samorządu terytorialnego.

 

KOWR


POWIĄZANE

Zrównoważone mleczarstwo staje się jednym z kluczowych kierunków rozwoju sektora...

Elastyczna edukacja rolnicza zyskuje na znaczeniu. Kurs rolnika online to nie ty...

Sznurek do prasy rolniczej jest niezbędny do działania takich maszyn jak prasa k...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę