W dniu 30 listopada b.r. w podsuwalskim Sobolewie, z udziałem mieszkańców, władz samorządowych gminy, powiatu i województwa został uroczyście otwarty Inkubator Przetwórstwa Lokalnego.
W uroczystości otwarcia Inkubatora Przetwórstwa Lokalnego w woj. podlaskim uczestniczyła Jadwiga Zabielska, Dyrektor OT KOWR w Białymstoku. Przetwórnia to budynek wyposażony w nowoczesne technologie i sprzęt. Funkcjonują w nim linie do produkcji mącznej, do suszenia ziół, owoców i warzyw, wędzarnia oraz linia do produkcji olejów zimno tłoczonych, soków i syropów.
To miejsce, gdzie mieszkańcy będą mogli na własne potrzeby przetwarzać żywność pochodzącą z ich gospodarstw, wszystko za symboliczną opłatą, która ma pokryć koszty energii i utrzymania obiektu. Sobolewski inkubator to jedyny taki obiekt w regionie zarządzany przez jednostkę samorządu terytorialnego.
KOWR