Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

UNIWERSYTET ROLNICZY WSPÓŁORGANIZATOREM WYDARZENIA – „POMAGAMY UKRAINIE ZE SMAKIEM”

1 kwietnia 2022
UNIWERSYTET ROLNICZY WSPÓŁORGANIZATOREM WYDARZENIA – „POMAGAMY UKRAINIE ZE SMAKIEM”

Już w najbliższą sobotę, tj. 2 kwietnia br., w godzinach od 14:00 do 19:00 na Małym Rynku w Krakowie, pod hasłem „Pomagamy Ukrainie ze smakiem” odbywać się będzie degustacja potraw ukraińskich, połączona ze zbiórką datków dla uchodźców z Ukrainy.

Organizatorem wydarzenia jest Małopolski Urząd Wojewódzki w Krakowie, a współorganizatorami są: Miasto Kraków, Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Akademia Górniczo-Hutnicza w Krakowie oraz Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy, a także Komenda Wojewódzka Policji w Krakowie, Komenda Wojewódzka Państwowej Straży Pożarnej w Krakowie, Straż Miejska Miasta Krakowa, Szkoła Aspirantów Państwowej Straży Pożarnej w Krakowie, Wojewódzka Inspekcja Transportu Drogowego w Krakowie, Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych w Krakowie, Caritas.

W programie przewidziano m.in. stoiska z kuchnią ukraińską, prezentowane przez Uniwersytet Rolniczy w Krakowie oraz Akademię Górniczo-Hutniczą w Krakowie, stoiska służb mundurowych z pojazdami reprezentacyjnymi, czy stoisko Kopalni Soli „Wieliczka”. W trakcie wydarzenia Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych w Krakowie wręczać będzie sadzonki drzew. Odbywać się będą występy zespołów artystycznych: Chóru Uniwersytetu Rolniczego w  Krakowie, Studenckiego Zespołu Góralskiego Uniwersytetu Rolniczego „Skalni”, Zespołu Sygnalistów Myśliwskich „Hagard”, Orkiestry Reprezentacyjnej Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie, Zespołu Pieśni i Tańca AGH „Krakus”, czy Orkiestry Baczków.

W przedsięwzięcie z ramienia Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie zaangażowane są osoby pochodzące z Ukrainy, a mieszkające w domach studenckich URK, które wraz z pracownikami Uczelni przygotują tradycyjne dania ukraińskie.

Uniwersytet Rolniczy przygotuje następujące potrawy: blisko 8000 sztuk pierogów (z twarogiem i cebulą dymka na słono oraz z ziemniakami i smażoną cebulą), 400 litrów barszczu czerwonego ukraińskiego, kapustę kiszoną duszoną z żeberkami podawaną z pieczonymi ziemniakami, Vinigret.

Przygotowanie potraw na taką skalę wiązało się z zabezpieczeniem: 240 kg żeberek wędzonych, 385 kg kapusty kiszonej, 300 bochenków chleba, 160 kg ziemniaków, 100 kg mąki, 70 kg twarogu, 50 pęczków szczypiorku, 40 kg marchwi, 30 kg boczku, 30 kg przecieru pomidorowego, 35 kg ogórków kiszonych, 20 kg kapusty świeżej, 80 kg buraków czerwonych, 20 kg cebuli białej, 7 kg cebuli czerwonej, 15 litrów śmietany, 25 puszek fasolki czerwonej, 27 puszek fasoli białej, 25 puszek fasolki szparagowej, 18 puszek groszku zielonego, 10 litrów oleju, 6 kg pieprzu, 5 kg soli.

Dziękujemy za okazane wsparcie m.in. następującym firmom: Polskie Zakłady Zbożowe w Krakowie S.A., Giełda Rolna EK-ROL Sp. z o.o. w Proszowicach, Garus Artykuły Ogrodnicze w Miechowie-Charsznicy, OSM Bochnia, TONATO Sp. z o. o. Katowice, Animex Foods Sp. z o.o., Inter-Krak.

W trakcie wydarzenia planowane są także inne akcje wspierające to szlachetne przedsięwzięcie m.in. odbędzie się aukcja, na której będzie można wylicytować wina pochodzące z Winnicy Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie "Garlicki Lamus", mieszczącej się w podkrakowskiej Garlicy Murowanej.


Biuro prasowe URK


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Wielu z nas zastanawia się nad tym, co mogą zrobić w swoim wolnym czasie, by móc...

Współczesny, dynamiczny świat z jednej strony ma wiele zalet, bo z roku na rok k...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę