USDA opublikowała najnowszy raport dotyczący m.in. unijnego rynku jabłek. Kraje Unii Europejskiej są w czołówce producentów tych owoców na świecie.
Około 30% unijnych zbiorów to jabłka polskie, około 20% włoskie, 13% to owoce z Francji i niecałe 10% z Niemiec.
Według stanu na koniec lipca 2016 prognozowane zbiory jabłek według szacunków amerykańskiego departamentu rolnictwa to w sezonie 2016/2017 wyniosą 11,34 mln ton wobec 11,58 mln ton w poprzednim sezonie. Łączny tegosezonowy obszar upraw jabłoni to 503,6 tys. ha wobec 514,6 tys. ha w sezonie wcześniejszym. Największe ilości jabłek zostaną zebrane jak co roku w Polsce-USDA szacuje je na około 3,4 mln ton, następnie we Włoszech–2,28 mln ton, Francji–1,51 mln ton, niecały 1,0 mln ton w Niemczech oraz 600,0 tys. ton w Hiszpanii, 380,0 tys. ton w Rumunii i 375,0 tys. ton na Węgrzech.
Jabłka spożywane są w zasadzie we wszystkich krajach unijnych, a w znakomitej większości z nich są na pierwszym miejscu wśród najchętniej konsumowanych owoców. Wyjątkiem tu może być Hiszpania, gdzie prym wiodą pomarańcze. Jednak spożycie tych owoców z roku na rok maleje–wynikiem może być łączne malejące spożycie owoców czy też zastępowanie jabłek na przykład cytrusami czy owocami miękkimi. W omawianym sezonie 2016/2017 wolumen unijnej konsumpcji oszacowano na 754,1 tys. ton wobec bardzo podobnej ilości przed rokiem–749,7 tys. ton. W bieżącym sezonie o zaledwie 3,0 tys. ton mniej jabłek skierowanych zostanie do przetwórstwa–382,0 tys. ton, a w krajach unijnych owoce te przetwarzane są przede wszystkim w postaci koncentratu soku, cydru, czy napoi oraz jabłek puszkowanych, suszonych i jako dodatki w branży cukrowniczej. Największymi przetwórcami tych owoców pozostają od lat Polska, Niemcy, Węgry, Włochy, Rumunia oraz Francja i Hiszpania.
W przypadku handlu jabłkami, wymiana handlowa odbywa się głównie pomiędzy krajami członkowskim–wewnątrz Unii. W sumie w okresie ostatnich pięciu lat w ten sposób między państwami wyeksportowano około 2,2 mln ton jabłek. W sezonie 2016/2017 unijny eksport poza Unię, do państw trzecich oszacowany został na 1,59 mln ton a import na około 462,0 tys. ton.
W przypadku importu jabłek z państw trzecich przede wszystkim na unijny rynek trafiają one z Chile–w poprzednim sezonie było to ponad 120 tys. ton oraz Nowej Zelandii-108 tys. ton a także niecałe 100 tys. ton z RPA. Najwięcej kraje unijne wysyłają jabłek, zwłaszcza po wprowadzeniu rosyjskiego embarga na rynek białoruski-w sezonie 2015/2016 było to aż 563,5 tys. ton. Ponadto sporym importerem unijnych jabłek jest Egipt–około 252 tys. ton, Algieria–niecałe 89 tys. ton, Arabia Saudyjska–80,2 tys. ton a także Kazachstan–ponad 75 tys. ton.
FAMMU/FAPA na podst.: USDA Attache Reports