Kraje unijne są drugim co do wielkości po Chinach producentem gruszek na świecie. W sezonie 2016/2017 produkcja gruszek oszacowana została przez USDA 2,28 mln ton wobec 2,5 mln ton w poprzednim sezonie.
Unijnym liderem w produkcji tych owoców są w zasadzie trzy kraje Włochy, Belgia i Hiszpania, a tegosezonowe zbiory w tych trzech krajach stanowiły około ¾ całkowitej produkcji.
W omawianym sezonie zbiory we Włoszech to około 678,0 tys. ton, w Holandii–ponad 343,0 tys. ton, w Belgii–323,0 tys. ton oraz w Hiszpanii–niecałe 309,0 tys. ton. W sumie na terenie UE gruszki uprawiane są na powierzchni 113,0 tys. ha, a ponad 40% zbiorów stanowi odmiana Konferencja uprawiania głównie w Belgii i Holandii. Popularną odmianą jest ponadto Abate Fetel–głównie zbierany we Włoszech oraz portugalska Rocha.
W krajach unijnych konsumpcja gruszek uzależniona jest głównie od ich ceny, a owoc ten nie należy do najpopularniejszych–w czołówce plasują się jabłka, pomarańcze i banany. Średnie spożycie gruszek przypadające na 1 unijnego obywatela kształtuje się mniej więcej na poziomie 4 kg rocznie i od paru lat wykazuje tendencję spadkową.
Największym, unijnym konsumentem gruszek są Włosi ze średnią na poziomie nawet 9,4 kg/osobę, a najniższe spożycie ma miejsce na Węgrzech, Słowacji oraz w Polsce i na Litwie z wynikiem niecałych 2 kg.
W sumie w sezonie 2016/2017 USDA oszacowała całkowitą, unijną konsumpcję na niecałe 2,02 mln ton. W przypadku handlu zagranicznego gruszkami zdecydowanie największa wymiana handlowa ma miejsce pomiędzy krajami członkowskimi–w poprzednim sezonie około 900,0 tys. ton było wyeksportowanych pomiędzy tymi krajami, z państw pozaunijnych sprowadzono zaś około 230,0 tys. ton gruszek.
Największe ilości zaimportowano między innymi z RPA-ponad 95,0 tys. ton, Argentyny–63,4 tys. ton czy niecałe 48,0 tys. ton z Chile. W przypadku eksportu unijnych gruszek do państw trzecich w minionym sezonie była to ilość niecałych 310,0 tys. ton, a największymi odbiorcami okazały się być Białoruś z wynikiem 150,0 tys. ton, Brazylia–42,8 tys. ton i Norwegia–ponad 17,0 tys. ton.
FAMMU/FAPA na podst.: USDA Attache Reports