Na koniec sierpnia br. USDA opublikowała najnowszy raport dotyczący unijnego rynku owoców pestkowych. Aktualnie przyjrzymy się unijnemu rynkowi brzoskwiń i nektarynek. W sezonie 2016/2017 ich zbiory będą o 6% gorsze wobec poprzedniego sezonu, głównie z uwagi na niekorzystne warunki pogodowe u unijnych producentów.
W sumie w omawianym sezonie 2016/2017 zbiory oszacowano na prawie 3,7 mln ton wobec 3,95 mln ton zebranych w sezonie 2015/2016. Najwięksi producenci unijni to niezmiennie Włosi, Hiszpanie, Grecy oraz Francuzi. Nieznaczna produkcja notowana jest także na Węgrzech–około 44,0 tys. ton, w Portugalii–46,0 tys. ton czy Bułgarii–34,0 tys. ton.
W bieżącym sezonie Hiszpania zajmuje pierwsze miejsce, po raz kolejny, z wynikiem 1,397 mln ton szacowanych zbiorów. Na drugim miejscu plasują się Włosi z produkcją na poziomie 1,259 mln ton.
W sezonie 2015/2016 konsumpcja brzoskwiń i nektarynek pozostanie na zbliżonej, chociaż nieznacznie niższej wobec poprzedniego sezonu wielkości 2,68 mln ton. Najwięcej tych owoców spożywane jest we Włoszech i Hiszpanii–przede wszystkim w postaci świeżej.
Państwa unijne są eksporterem netto omawianych owoców–w sezonie 2016/2017 import szacowany jest na około 30,0 tys. ton, a najwięcej na unijny rynek trafia owoców z RPA, Maroka i Chile. W przypadku eksportu do państw trzecich w bieżącym sezonie przekroczy on 265,0 tys. ton, a najwięcej owoców w poprzednim sezonie trafiło na Białoruś-w porównaniu do poprzedniego sezonu wzrost eksportu o ponad 120%-w sumie skierowano tam ponad 158,0 tys. ton owoców.
Najwięcej jednak kraje unijne eksportują omawianych owoców między sobą, a liderem na wewnętrznym rynku jest Hiszpania, której tegoroczną wielkość eksportu do pozostałych państw unijnych oszacowano na ponad 851,0 tys. ton –czyli ponad połowa lokalnych zbiorów trafia na eksport.
FAMMU / FAPA na podst.: USDA