Wysyłki mięsa drobiowego z UE na rynki państw trzecich w okresie styczeń – kwiecień 2020 roku, czyli z uwzględnieniem dwóch najbardziej krytycznych miesięcy pandemii, odnotowały spadek na poziomie minus 15,7 proc. w porównaniu do analogicznego okresu roku 2019.
Wolumen unijnego wywozu osiągnął poziom 751,3 tys. ton. W rankingu największych odbiorców mamy kolejno: Wielką Brytanię (210,6 tys. ton), Filipiny (71,6 tys. ton), Ghanę (62,9 tys. ton), Hong Kong (34,8 tys. ton), Ukrainę (33,9 tys. ton), RPA (29,5 tys. ton), Kongo (27,5 tys. ton), Arabię Saudyjską (20,7 tys. ton), Benin (19,7 tys. ton), Kubę (14,3 tys. ton) i Wietnam (14,3 tys. ton).
Do kwietnia tego roku na plusie utrzymały się zamówienia importowe z kierunku Filipin (+19,5 proc.) i Ghany (+3,3 proc.). O ponad połowę wyższe były wysyłki eksportowe do Kongo oraz wzrosło zapotrzebowanie na Kubie.
Natomiast u pozostałych ważnych odbiorców sprzedaż istotnie sie pogorszyła. Wywóz na rynek brytyjski spadł aż o 30 proc. co w największym stopniu zredukowało unijny eksport w ujęciu wolumenowym. O ponad 30 proc. mniej mięsa drobiowego wysłano na Ukrainę i do RPA. W tym drugim przypadku istotny wpływ na osłabienie handlu miały także restrykcje związane z grypą ptaków nałożone na Polskę.
Na pozostałych kierunkach spadki eksportu wyniosły: Wietnam (-61 proc.), Benin (-42 proc.), Arabia Saudyjska (-12 proc.), Hong Kong (-6 proc.).
Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz