W 2015 roku unijny eksport owoców i warzyw do państw Zatoki Perskiej wyniósł 325,5 tys. ton, a w pierwszych sześciu miesiącach roku 2016 dokładnie 147,1 tys. ton.
W tej grupie odbiorców znajdują się między innymi Arabia Saudyjska, Zjednoczone Emiraty Arabskie, Katar, Kuwejt czy Irak. Z roku na rok obserwowany jest wzrost eksportu w omawianym kierunku–dla porównania jeszcze w roku 2012 państw unijne kierowały tam około 195,0 tys. ton owoców i warzyw.
W eksporcie dominują jabłka z wynikiem 158,3 tys. ton wysłanych w całym minionym roku i 60,4 tys. ton w pierwszej połowie roku bieżącego. Na drugim miejscu znalazły się unijne pomarańcze–20,7 tys. ton w roku 2015 i 18,0 tys. ton w roku bieżącym.
Ponadto w 2015 roku państwa arabskie sprowadzały z Unii Europejskiej kiwi i cebulę–po niecałe 15,0 tys. ton, sałatę–12,3 tys. ton, winogrona, gruszki i śliwki–po przeszło 11,0 tys. ton.
FAMMU/FAPA na podst.: Factsheet UE