Wymagania dotyczące soków owocowych i niektórych podobnych produktów spożywczych oraz zmiany w odpowiednim projekcie rozporządzenia, w szczególności dotyczące zawartości naturalnego cukru, zostały rozpatrzone na posiedzeniu grupy roboczej pod przewodnictwem pierwszego wiceministra polityki rolnej Tarasa Wysockiego - dowiadujemy się z komunikatu Ministerstwa Polityki Agrarnej Ukrainy.
W spotkaniu wzięli udział przedstawiciele sektora publicznego i biznesu.
Jak zaznaczono na spotkaniu, UE uruchamia produkcję soków o obniżonej naturalnej zawartości cukru. Odpowiednia dyrektywa jest opracowywana przez Komisję Europejską.
Według Tarasa Wysockiego głównym celem wymogów dotyczących soków jest harmonizacja ustawodawstwa Ukrainy z prawodawstwem Unii Europejskiej. Jest to jeden z wymogów Planu Działań na rzecz Wdrażania Układu Stowarzyszeniowego. W szczególności proponuje się zatwierdzenie wymagań dotyczących terminologii, cech jakościowych, znakowania, etykietowania soków owocowych, tak aby konsument otrzymał pełną informację o składzie i jakości produktu.
Odnosząc się do redukcji cukru w sokach produkowanych na Ukrainie, I wiceminister zaznaczył, że zmiany muszą nastąpić po przyjęciu dyrektywy przez Komisję Europejską.
oprac e-mk ppr.pl; źródło: Komunikat Ministerstwa Polityki Agrarnej Ukrainy.