Ukraiński eksporterzy mięsa drobiowego drugi rok z rzędu „boleśnie” odczuli zakaz eksportowy nałożony przez instytucje unijne w I kwartale roku w związku z wystąpieniem grypy ptaków na Ukrainie.
Przypomnijmy, że dopiero od 20 marca 2021 roku Komisja Europejska uznała zasadę regionalizacji w przywozie mięsa drobiowego z Ukrainy na rynki państw członkowskich.
Całkowity zakaz przywozu z Ukrainy został wprowadzony w grudniu 2020 roku, gdy ukraińskie władze przekazały raport o pierwszym ognisku HPAI na terenie swojego kraju. Średni miesięczny eksport mięsa drobiowego z Ukrainy na unijny rynek to około 10 tys. ton. Wolumenowo, udział rynku unijnego w ukraińskiej sprzedaży eksportowej wynosi średnio około 25-28 proc.
Zdaniem ukraińskich analityków z UCAB (ukrainian agribusiness club), nie ma możliwości zagospodarowania takich ilości mięsa kurcząt na innych rynkach zagranicznych współpracujących z ukraińskimi przedsiębiorstwami. Podobna sytuacja miała miejsce w I kwartale roku 2020.
Jednak pomimo problemów z początkiem roku, Ukrainie udało się utrzymać pozycję trzeciego największego dostawcy kurczaków do Wspólnoty, ustępując tylko Brazylii i Tajlandii.
KIPDiP