Ukraińska kukurydza traci konkurencyjność cenową na rynku światowym – informuję eksperci agencji "АПК-Информ".
Maj pozostanie aktywnym miesiącem dla handlu ukraińską kukurydzą, ale już teraz można przygotować się na prawdopodobny spadek cen. Opinia ta została wyrażona w dziale analitycznym spółdzielni rolniczej PUSK, utworzonej w ramach Ogólnoukraińskiej Rady Agrarnej, poinformowała służba prasowa VAR.
Jak zauważyli analitycy, w tej chwili ukraińska kukurydza jest znacznie gorsza cenowo od amerykańskiej. I tak w ubiegłym tygodniu hiszpańscy importerzy kupili kukurydzę ze Stanów Zjednoczonych po 245-247 USD za tonę, podczas gdy ukraińskie produkty były oferowane na rynek hiszpański w przedziale 268-273 USD. Podobnie sytuacja wygląda w innych kluczowych obszarach – w Egipcie i Turcji, gdzie amerykańska kukurydza jest tańsza niż 20-25 dolarów za tonę, co zmusza importerów do ponownego rozważenia priorytetów na korzyść Stanów Zjednoczonych.
"Pomimo tego, że ukraińska kukurydza nie jest genetycznie modyfikowana, taka premia już teraz wygląda na wygórowaną. Stwarza to ryzyko utraty tradycyjnych rynków: Turcja już sygnalizuje przejście do amerykańskiego pochodzenia" – komentują analitycy.
Jednocześnie, jak dodają, rynek wewnętrzny na Ukrainie wykazuje względną stabilność.
Ta sama agencja podała, że w zeszłym tygodniu na Ukrainie nastąpił wzrost cen otrębów pszennych. Cenom sprzyja zmniejszenie podaży otrębów na rynku, aktywny popyt ze strony kupujących oraz trudności z zakupem wysokiej jakości surowców do przetwórstwa.
oprac, e-red ppr.pl