W latach 2017 – 2020 ukraińska produkcja mięsa indyczego zwiększyła się o 41 proc. W 2020 roku podaż tego rodzaju mięsa z krajowej produkcji oszacowano na 37 tys. ton.
Ukraińscy analitycy uważają, że działania te zmierzają do zmniejszenia uzależnienia od importu mięsa indyczego w celu zaspokojenia popytu wewnętrznego. W 2020 roku Ukraina zaimportowała 7,3 tys. ton mięsa indyczego, co oznacza spadek o 8 proc. r/r i aż o 36 proc. niższy import niż w roku 2017 (import 2017 wyniósł 11,4 tys. ton).
Rozwój produkcji na Ukrainie najbardziej może odbić się na polskich firmach, które są największym eksporterem mięsa indyczego na ukraiński rynek – na Polskę przypada 75 proc. dostaw. Za nami są Węgry (10 proc.) i Wlk. Brytania (5 proc.).
KIPDiP