Zgodnie z wynikami roku 2023/24 (lipiec-czerwiec) kraje UE zaimportowały 19,75 mln ton głównych rodzajów śruty (słonecznikowej, sojowej i rzepakowej). Liczba ta była tylko o 1% wyższa niż wielkość importu w poprzednim sezonie, podała APK-Inform, powołując się na zaktualizowane dane Komisji Europejskiej.
Jednocześnie w strukturze importu odnotowano wzrost importu śruty słonecznikowej o 18% w porównaniu z poprzednim sezonem oraz spadek importu śruty sojowej i rzepakowej odpowiednio o 2% i 3%.
Obserwuje się również wzrost importu śruty z Ukrainy i jej udziału jako głównego dostawcy tego produktu. W szczególności w latach 2023/24, według Komisji Europejskiej, Ukraina odpowiadała za 11% całego importu głównych rodzajów posiłków, dostarczając do krajów UE 2,1 mln ton tych produktów. W roku 2021/22 liczba ta wyniosła zaledwie 5% (1,1 mln ton).
W porównaniu z rokiem 2022/23 import śruty rzepakowej z Ukrainy wzrósł 2,1-krotnie (do 148 tys. ton), śruty sojowej o 33% (do 531 tys. ton) i śruty słonecznikowej o 14% (do 1,44 mln ton).
Jednocześnie, według oficjalnych statystyk Ukrainy, całkowity eksport głównych rodzajów posiłków z Ukrainy do krajów UE w sezonie 2023/24 (lipiec-czerwiec) wyniósł 2,92 mln ton, co oznacza wzrost o 36% w porównaniu z poprzednim sezonem. W szczególności wielkość eksportu śruty rzepakowej do UE szacowana jest na 310 tys. ton (wzrost o 4,3 razy), śruty słonecznikowej – 2,01 mln ton (+28%) i śruty sojowej – 547 tys. ton (+19%).
Ogólnie rzecz biorąc, pomimo tego, że Ukraina jest znacznie gorsza pod względem wielkości dostaw głównych rodzajów posiłków do krajów UE, zajmuje 3. miejsce wśród eksporterów tych produktów.
oprac, e-red, ppr.pl