Według danych za okres styczeń – wrzesień 2021 roku przychody ze sprzedaży eksportowej w kategorii mięsa ogółem wzrosły w analizowanym okresie z 488 mln USD do 593 mln USD w porównaniu do roku 2020.
Około dwie trzecie eksportowanych towarów w segmencie mięsnym nabyły kraje: Arabia Saudyjska, Holandia, Chiny, Słowacja, ZEA, Azerbejdżan, Kazachstan i Białoruś. Należy jednak wskazać, że na saudyjski i holenderski rynek trafiało zdecydowanie najwięcej ukraińskiego mięsa, odpowiednio z udziałem w całości zakupów: 22,8 proc. i 16,1 proc.
Istotne jest zjawisko, że od kilku lat decydującym czynnikiem oddziałującym na wzrost zagranicznej sprzedaży mięsa z Ukrainy jest wzrost wielkości dostaw mięsa drobiowego, głównie kurczaków. W ciągu dziewięciu miesięcy tego roku wartość eksportu mięsa drobiowego wzrosła o 20 proc. – z 420 mln USD w 2020 roku do 504 mln USD w roku 2021.
W ujęciu wolumenowym poziom dostaw zagranicznych zwiększył się w odniesieniu do wskaźnika z roku 2020 z 324 tys. ton do 331 tys. ton. Prognozuje się, że jeśli dotychczasowy trend w handlu zagranicznym zostanie utrzymany, to można się spodziewać ustanowienia w 2021 roku nowego rekordu w eksporcie ukraińskiego mięsa.
KIPDiP