Od stycznia do marca 2021 roku eksport wieprzowiny z UE do Chin wzrósł o 26,3%, osiągając 954 553 ton. Stanowi to ponad 28% całkowitego wolumenu wysłanego w zeszłym roku do Chin. Pod względem wartości wzrost wyniósł + 21%. Największy wzrost eksportu odnotowano na Tajwanie (99%). Następnie w Demokratycznej Republice Konga (92%), Hongkongu (83,9%) i Angoli (70,5%).
W pierwszym kwartale tego roku całkowity eksport poza rynkiem UE, z wyjątkiem Wielkiej Brytanii, wyniósł 1 602 209 ton, co oznacza wzrost o blisko 30% w porównaniu z tym samym okresem z ubiegłego roku.
Japonia odnotowała największy spadek eksportu wieprzowiny, 77 821 ton, to 23% spadek w porównaniu do I kwartału 2020 roku. Jednocześnie import wieprzowiny do UE wzrósł o 10,6% pod względem wielkości (11 278 ton) i o 7,7% wartości (21, 3 mln Euro).
polsus.pl