Według danych Komisji Europejskiej, w marcu br. średnia unijna cena sprzedaży jaj spożywczych klasy L i M wyniosła 121,9 EUR/100 kg i wobec lutego wzrosła o 1,1%. W skali roku notowania były o 8% niższe.
Jaja podrożały w marcu w 17 państwach członkowskich, w największym stopniu we Francji (+9 %). W Polsce ceny wzrosły o 7,3 % do 133,4 EUR/100 kg i przewyższały średnią unijną o 9 %. W skali roku polskie jaja potaniały o 1 %.
Spadek cen jaj w marcu zaobserwowano w 8 państwach UE, największy miał miejsce w Rumunii (-9 %). Najwięcej jaja kosztowały tradycyjnie w Szwecji (205 EUR/100 kg), a najmniej w Hiszpanii (88 EUR/100 kg). Ceny jaj w UE zaczęły obniżać się pod koniec ubiegłego roku wraz ze wzrostem produkcji oraz spadkiem cen zbóż i pasz.
Na marcowy wzrost cen wpływ miał wzmożony popyt w okresie przedświątecznym. Na początku kwietnia br. jaja na rynku unijnym zaczęły ponownie tanieć.
FAMMU/FAPA na podst. danych Komisji Europejskiej