Ogłoszenie przez UE zakazu importu mięsa drobiowego z całej Ukrainy na początku grudnia 2020 roku było jednym z korzystnych impulsów dla rynku drobiarskiego w Europie, w tym dla polskich eksporterów.
Wydawało się jednak, patrząc na historyczny przebieg zdarzeń - czyli uznanie regionalizacji w przywozie z Ukrainy w styczniu 2020 roku przy pierwszej fali HPAI – że wstrzymanie dostaw ukraińskiego mięsa nie potrwa zbyt długo. I początkowo tak też się stało, ponieważ w pierwszych dniach stycznia tego roku pojawił się projekt rozporządzenia dotyczący regionalizacji U krainy w odniesieniu do przywozu mięsa i produktów drobiowych do UE , ale nie został jeszcze przyjęty.
Z najnowszych informacji, które pozyskała KIPDiP wynika, że Komisja Europejska ze względu na wystąpienie nowych ognisk grypy ptaków (w kilku regionach) na Ukrainie ponownie będzie rozpatrywać kwestię regionalizacji dla Ukrainy.
KIPDiP