Władze Unii Europejskiej podjęły decyzję o zawieszeniu przywozu mięsa drobiowego z Chile na rynki państw unijnych. Od dnia 13 maja tego roku chilijskie służby nie certyfikują przesyłek, które miałyby trafić do UE.
Jak poinformował Główny Inspektorat Weterynarii, powodem wprowadzenia ograniczeń importowych są stwierdzone przez Komisję Europejską nieprawidłowości w chilijskim systemie kontroli regulującym produkcję mięsa drobiowego i drobiowych produktów mięsnych wysyłanych na rynek unijny.
Komisja Europejska przeprowadziła audyt w marcu 2020 roku. Przedstawiciele KE zapowiedzieli, że zakaz ma charakter tymczasowy, a przywrócenie eksportu mięsa drobiowego z Chile do UE będzie możliwe po pozytywnej ocenie wprowadzonych przez chilijskie władze działań naprawczych. Chile to aktualnie piąty największy dostawca mięsa drobiowego z krajów trzecich do Unii Europejskiej.
W okresie pierwszego kwartału 2020 roku import z tego kierunku do UE wyniósł 8,0 tys. ton. W sumie od stycznia do marca 2020 roku państwa unijne zaimportowały 200,6 tys. ton mięsa drobiu spoza obszaru celnego UE.
Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz