MERCOSUR1
Europejskie Forum Rolnicze

UE wprowadza elektroniczny system certyfikacji produktów ekologicznych

28 października 2016
UE wprowadza elektroniczny system certyfikacji produktów ekologicznych
PAP / Tytus Żmijewski

Od przyszłego roku wszystkie produkty ekologiczne, m.in. kawa, ryż czy owoce, przywożone do Unii Europejskiej z krajów trzecich podlegać będą nowemu systemowi elektronicznej certyfikacji.

Nowy elektroniczny system certyfikacji pozwoli lepiej prześledzić trasę importowanej do Unii ekologicznej żywności i napojów oraz zapewnić, że wszystkie produkty trafiające na unijny rynek posiadają odpowiednie zezwolenia. Będzie to gwarancją, że produkty są bezpieczne do spożycia, pakowane, przetwarzane i transportowane w higieniczny sposób oraz że faktycznie pochodzą z upraw organicznych.

Urzędnicy spodziewają się również, że nowe przepisy uproszczą procedury administracyjne dotyczące importu żywności ekologicznej do UE, a także umożliwią prowadzenie jasnych statystyk dotyczących przywożonych towarów i uniemożliwią nadużycia w tym zakresie.

W praktyce opracowany przez Komisję Europejską elektroniczny system certyfikacji przywożonych produktów ekologicznych zostanie włączony do istniejącego już, skomputeryzowanego systemu weterynaryjnego (TRACES). TRACES jest dostępny 24 godziny na dobę i pozwala przedsiębiorcom, przewoźnikom oraz urzędnikom monitorować trasę ich dostaw.

"Modernizacja dotychczasowego systemu nie tylko znacząco ułatwi pracę producentom oraz importerom żywności i napojów ekologicznych, ale wzmocni także zaufanie konsumentów co do jakości tych produktów" – oświadczył komisarz UE ds. rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich Phil Hogan.

Jak dotąd UE brakowało jednolitych przepisów dotyczących kontroli produktów ekologicznych trafiających na wspólnotowy rynek. Ich przywóz był co prawda regulowany zapisami rozporządzenia z 2008 r., ale w rzeczywistości w poszczególnych państwach członkowskich istniały różne praktyki w odniesieniu do sprawdzania przesyłek produktów ekologicznych przed ich dopuszczeniem do obrotu w UE.

Także instytucje certyfikujące i kontrolujące dane produkty stosowały różne wytyczne, jeśli chodzi o klasyfikację przywożonych towarów. Nowe przepisy mają zapewnić, że procedury we wszystkich państwach członkowskich będą jednakowe.

Dzisiaj ekologiczna żywność jest jednym z najprężniej rozwijających się sektorów rolnictwa. W ostatnim dziesięcioleciu obszar upraw ekologicznych w UE zwiększa się średnio o 400 tys. ha rocznie. Głównie w wyniku oczekiwań europejskich konsumentów, którzy coraz chętniej kupują żywność produkowaną ekologicznie. Nie wszystkie produkty rynek unijny jest jednak w stanie wyprodukować sam, dlatego musi opierać się na imporcie. Do UE trafiają więc m.in. kawa z Brazylii, owoce kiwi z Nowej Zelandii, ryż z Tajlandii, kokosy z Peru czy ananasy z Ugandy. UE ma także podpisane stałe umowy na import i eksport żywności z krajami, w których system produkcji ekologicznej i kontroli towarów odpowiada systemowi unijnemu, czyli m.in. z Argentyną, Australią, Kanadą, Japonią, Szwajcarią i Stanami Zjednoczonymi.

Nowe przepisy wejdą w życie za 6 miesięcy, czyli w kwietniu 2017 r. „Przez kolejne sześć miesięcy obowiązywał będzie okres przejściowy, kiedy honorowane będą zarówno elektroniczne, jak i papierowe certyfikaty. Ale już od października przyszłego roku UE przejdzie całkowicie na system elektroniczny” - powiedział PAP jeden z unijnych urzędników.

Jowita Kiwnik Pargana (PAP)


POWIĄZANE

31 stycznia 2025 roku w Warszawie, przy ul. Foksal, odbyło się spotkanie Karola ...

Dekada dynamicznego rozwoju   Firma INNVIGO, jeden z czołowych graczy na rynku ś...

Wczoraj, Tomasz Ognisty, wiceprzewodniczący NSZZ RI Solidarność był przesłuchiwa...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę