Według danych Komisji Europejskiej, w lutym br. średnia unijna cena sprzedaży jaj spożywczych klasy L i M wyniosła 122,4 EUR/100 kg i wobec stycznia wzrosła o 0,1%. W skali roku notowania były o 1,7% wyższe.
W lutym jaja podrożały w 9 państwach członkowskich, w największym stopniu w Polsce (+9,3% do 138,4 EUR/100 kg). Było to spowodowane zmniejszeniem podaży. Ceny polskich jaj były o 13% wyższe niż średnio w UE i o 11% wyższe niż rok wcześniej.
Spadek cen zanotowano w lutym w 15 krajach UE, najgłębszy we Francji (-12,5%). Tradycyjnie najdrożej sprzedawano jaja w Szwecji (213 EUR/100 kg), a najtaniej w Hiszpanii (94 EUR/100 kg).
Ceny jaj w UE rosły stopniowo od sierpnia ubiegłego roku na skutek ograniczenia produkcji. Spadek cen jaj na rynku unijnym na początku tego roku był efektem niższego popytu i zrównoważenia podaży.
FAMMU/FAPA na podst. danych Komisji Europejskiej