OPOLAGRA_2025

UE – stabilizacja cen jaj spożywczych w lutym br., wzrost w Polsce

30 marca 2017
UE – stabilizacja cen jaj spożywczych w lutym br., wzrost w Polsce

Według danych Komisji Europejskiej, w lutym br. średnia unijna cena sprzedaży jaj spożywczych klasy L i M wyniosła 122,4 EUR/100 kg i wobec stycznia wzrosła o 0,1%. W skali roku notowania były o 1,7% wyższe.

W lutym jaja podrożały w 9 państwach członkowskich, w największym stopniu w Polsce (+9,3% do 138,4 EUR/100 kg). Było to spowodowane zmniejszeniem podaży. Ceny polskich jaj były o 13% wyższe niż średnio w UE i o 11% wyższe niż rok wcześniej.

Spadek cen zanotowano w lutym w 15 krajach UE, najgłębszy we Francji (-12,5%). Tradycyjnie najdrożej sprzedawano jaja w Szwecji (213 EUR/100 kg), a najtaniej w Hiszpanii (94 EUR/100 kg).

Ceny jaj w UE rosły stopniowo od sierpnia ubiegłego roku na skutek ograniczenia produkcji. Spadek cen jaj na rynku unijnym na początku tego roku był efektem niższego popytu i zrównoważenia podaży.

FAMMU/FAPA na podst. danych Komisji Europejskiej


POWIĄZANE

Rolnictwo i żywność, w tym rybołówstwo, są sektorami strategicznymi dla UE. Syst...

Ruszył sezon pełen wyzwań i szans dla pszczelarzy Tegoroczny sezon miodowy rozpo...

Prezydent Andrzej Duda zaprosił na spotkanie Prezydenta elekta Karola Nawrockieg...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę