Według danych Komisji Europejskiej, w styczniu br. średnia unijna cena sprzedaży jaj spożywczych klasy L i M wyniosła 122,2 EUR/100 kg i wobec grudnia 2016 r. obniżyła się o 5%. W skali roku notowania były jeszcze o 1,4% wyższe.
Jaja potaniały w styczniu w 14 państwach członkowskich, w największym stopniu w Holandii i Portugalii (-11%).
W Polsce notowania spadły o 4,1% do 126,6 EUR/100 kg i były o 3,6% wyższe niż średnio w UE.
Wzrost cen zanotowano w 9 krajach UE, największy w Szwecji (+11%). Szwedzkie jaja były tradycyjnie najdroższe w całej UE (214 EUR/100 kg), a hiszpańskie były najtańsze (98 EUR/100 kg).
Ceny jaj w UE rosły stopniowo od sierpnia ubiegłego roku na skutek ograniczenia produkcji.
Spadek cen jaj na rynku unijnym na początku tego roku jest efektem niższego popytu i zrównoważenia podaży.
FAMMU/FAPA na podst. danych Komisji Europejskiej