Według danych Komisji Europejskiej, w maju br. średnia unijna cena sprzedaży jaj spożywczych klasy L i M wyniosła 104,9 EUR/100 kg i wobec kwietnia obniżyła się o 5,8%. W skali roku notowania były o 9,9% niższe.
Jaja potaniały w maju w 24 państwach członkowskich, w największym stopniu we Francji (-18%), Belgii, Holandii i Bułgarii (-12%).
W Polsce ceny spadły o 3,6% do 120,2EUR/100 kg i przewyższały średnią unijną o 15%. Jaja nieznacznie w maju podrożały jedynie w Wielkiej Brytanii i Danii.
Najwięcej jaja kosztowały tradycyjnie w Szwecji (187,5 EUR/100 kg), a najmniej w Rumunii i Hiszpanii (71-73 EUR/100 kg).
Ceny jaj w UE zaczęły obniżać się pod koniec ubiegłego roku wraz ze wzrostem produkcji oraz spadkiem cen zbóż i pasz. Jedynie w marcu br. notowania nieznacznie wzrosły w związku ze wzmożonym popytem przedświątecznym.
FAMMU/FAPA na podst. danych Komisji Europejskiej