Według danych Komisji Europejskiej, w kwietniu br. średnia unijna cena sprzedaży jaj spożywczych klasy L i M wyniosła 111,3 EUR/100 kg i wobec marca obniżyła się o 8,6%. W skali roku notowania były o 10,3% niższe.
Jaja potaniały w kwietniu w 21 państwach członkowskich, w największym stopniu we Rumunii (-22%), Niemczech (-20%), Holandii (-16%), Hiszpanii (-15%) i Belgii (-14%). W Polsce ceny spadły o 6,5% do 124,7 EUR/100 kg i przewyższały średnią unijną o 12%.
Wzrost cen jaj w kwietniu zaobserwowano w 5 państwach UE, największy miał miejsce na Malcie (+16%). Najwięcej jaja kosztowały tradycyjnie w Szwecji (203 EUR/100 kg), a najmniej w Rumunii i Hiszpanii (71-75 EUR/100 kg).
Ceny jaj w UE zaczęły obniżać się pod koniec ubiegłego roku wraz ze wzrostem produkcji oraz spadkiem cen zbóż i pasz. Jedynie w marcu br. notowania nieznacznie wzrosły w związku ze wzmożonym popytem przedświątecznym.
FAMMU/FAPA na podst. danych Komisji Europejskiej