Według danych Komisji Europejskiej, w sierpniu br. średnia unijna cena sprzedaży jaj spożywczych klasy L i M wyniosła 102,8 EUR/100 kg i wobec lipca obniżyła się o 0,6%. W skali roku notowania były aż o 22% niższe.
Jaja potaniały w sierpniu w 14 państwach członkowskich, w największym stopniu we Francji (-9%) i Słowenii (-8%).
Wzrost cen zanotowano w 10 krajach UE, najwyższy w Bułgarii (+19%) i Polsce (+18% do 124 EUR/100 kg). Polskie jaja były o 21% droższe niż średnio w UE. Najwięcej jaja kosztowały tradycyjnie w Szwecji (197 EUR/100 kg), a najmniej w Hiszpanii (73 EUR/100 kg).
Ceny jaj w UE zaczęły obniżać się już pod koniec ubiegłego roku wraz ze wzrostem produkcji oraz spadkiem cen zbóż i pasz.
FAMMU/FAPA na podst. danych Komisji Europejskiej