W Unii Europejskiej w bieżącym sezonie 2016/17 produkcja soi osiągnęła rekordowy poziom 2,5 mln ton (wcześniej szacowano 2,7 mln ton), co oznacza około 5% wzrost wobec poprzedniego. Przez 3 lata zbiory nasion soi w UE podwoiły się.
Najwięcej soi produkują Włochy-1,1 mln ton, Rumunia-0,26 mln ton, Francja–0,36 mln ton oraz Węgry–0,2 mln ton. Należy przy tym podkreślić, iż jest to poszukiwana w UE soja niezmodyfikowana genetycznie.
Unia własną produkcją nie zaspokaja jednak zapotrzebowania na wysokobiałkowe komponenty paszowe, co rokrocznie zmusza ją do dużego importu. Tak więc pomimo rosnącej unijnej produkcji w bieżącym sezonie import soi może osiągnąć wysoki, jakkolwiek stabilny poziom 14,94 mln ton (-0,1%) wobec 14,96 mln ton sezon wcześniej, a Unia pozostanie drugim globalnym importerem.
W bieżącym sezonie zapowiada się rekordowy przerób soi na poziomie 15,4 mln ton, co oznacza wzrost o 0,4 mln ton w ujęciu s/s. W bieżącym sezonie spadek podaży rzepaku powoduje częściowe przekierowanie popytu na soję. W sezon 2016/17 Unia weszła z dość wysokimi zapasami soi na poziomie około 1,6 mln ton, które według prognoz pod koniec sezonu zmniejszą się o 5%.
Tymczasem globalna produkcja soi w sezonie 2016/17 ma być dużo większa niż rok wcześniej i może osiągnąć 333,6 mln ton wobec 311,9 mln ton sezon wcześniej, a jej podaż powinna wzrosnąć z 396,4 mln ton do 415,1 mln ton dzięki ogromnej produkcji. Wysoki poziom zapasów na początku sezonu, tj. 81,5 mln ton, ma wzrosnąć do 85,8 mln ton, czyli nadprodukcja byłaby na poziomie 4,3 mln ton.
FAMMU/FAPA na podst.: Oil World