Odporność budujemy cały rok. Jesień, zima i wczesna wiosna, to jest czas, kiedy częściej zapadamy na różne infekcje wirusowe i bakteryjne. Mówiąc prosto, przeziębia my się. Jest to związane z porą roku, ale także ze stanem odporności naszego organizmu. W utrzymaniu odporności ważną role odgrywa nasz sposób odżywiania. Co powinniśmy jeść, jeśli dziś zależy nam na odporności naszego organizmu? To pytanie kierujemy do Moniki Stromkie-Złomaniec, dietetyczki klinicznej, ekspertki Core Team i wielu projektów kreujących nawyki żywieniowe Polaków.
Najlepszym momentem budowania odporności jest późna wiosna i lato. Wtedy mamy największy asortyment świeżych produktów. Prawdą jest, że zimową odporność budować trzeba latem. Ale nasza odporność wymaga również decyzji – codziennych - niezależnych od pory roku.
Nasza odporność siedzi w naszym brzuchu, a dokładniej w jelitach. Tam mamy najwięcej komórek, które za tą odporność odpowiadają. Coraz częściej określa się jelita, jako nasz „drugi mózg”. Jeśli to zrozumieć, to staje się jasne, jak możemy wpłynąć na odporność - wyjaśnia ekspert Monika Stromkie-Złomaniec.
Monika Stromkie-Złomaniec
dietetyk kliniczny i ekspert Core Team
Z kaloriami na pieńku
Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny, ekspert Core Team i wielu projektów kreujących nawyki żywieniowe Polaków. Autorka wielu artykułów z zakresu zdrowego odżywiania, współautorka książek. Prowadzi poradnię dietetyczną „Z kaloriami na pieńku”. Uczy jak jeść zdrowo, sezonowo, smacznie i jak docenić rolę warzyw i owoców.
Rekomendacje żywieniowe zostały opracowane w ramach projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, II edycja”. Projekt jest realizowany przez KZGPOiW we współpracy z agencją INSPIRE smarter branding.
Zadanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Projekt pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw