Tłusty czwartek już za nami, a koniec karnawału coraz bliżej. Warto więc zakończyć luty z przytupem, pijąc mleko lub jedząc produkty mleczne, zawierające niezbędne dla rozwoju dziecka witaminy A,B,D i K oraz takie minerały jak wapń oraz fosfor.
Przez okna widać już pierwsze oznaki wiosny – zbliża się czas zabawy na dworze, podczas którego ważna jest dobra kondycja i odporność u dziecka. Każdy mały oraz duży sportowiec wie, jak ważne jest mleko i jego pochodne przy prowadzeniu aktywnego fizycznie trybu życia. Szczególnie należy podkreślić istotę produktu jakim jest twaróg: zawiera pełnowartościowe białko i dodające naszym pociechom siłę i energię na cały dzień zabaw.
Poniżej przedstawiamy Państwu przepis na kulki twarogowe:
Składniki:
- 500 g twarogu
- 2 szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- 4 jajka
- łyżeczka sody
- łyżka octu
- paczka cukru waniliowego
- litr oleju do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Twaróg przekręcić przez maszynkę do mielenia.
2. Jajka roztrzepać z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z sodą, cukier waniliowy, wymieszać. Na samym końcu dodać ocet i wszystko ze sobą wymieszać.
3. Uformować z ciasta małe kulki. Do garnka wlać olej, dobrze rozgrzać. Umieścić kulki w rozgrzanym oleju i smażyć aż do złotego koloru.
Więcej informacji o pozytywnym wpływie mleka i produktów mleczarskich na zdrowie dzieci można uzyskać dzięki projektowi „Dzieciaki Mleczaki”, który jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka i organizowany przez Polską Izbę Mleka.
Przedszkolaki uczestniczące w projekcie poznają nie tylko skład odżywczy mleka, ale także zrozumieją, skąd się ono bierze oraz jakie produkty można z niego przygotować.
Zachęcamy do odwiedzenia strony dedykowanej projektowi www.dzieciakimleczaki.pl oraz Fanpage www.facebook.com/DzieciakiMleczaki/ gdzie można znaleźć wiele ciekawostek z mlecznego świata.
Biuro prasowe programu „Dzieciaki Mleczaki”