Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Twaróg - dlaczego warto włączyć go do diety?

25 lutego 2023
Twaróg - dlaczego warto włączyć go do diety?

Twaróg, nazywany inaczej białym serem, jest jednym z najstarszych produktów mleczarskich, a jego historia sięga kilku tysięcy lat wstecz. Obecnie twaróg jest jednym z najważniejszych produktów mleczarskich na świecie i jest wytwarzany w wielu różnych odmianach. Twaróg jest nieocenionym źródłem białka i składników mineralnych oraz może być stosowany w wielu przepisach kulinarnych, zarówno słodkich, jak i słonych.

Jak powstaje biały ser, jakie ma właściwości zdrowotne oraz dlaczego warto wprowadzić go swojej codziennej diety?

 Proces powstawania i rodzaje twarogu

 Produkcja białego sera dokonywana jest poprzez wytrącenie z mleka tłuszczu i białka. Wytwarzanie twarogu polega na zakwaszeniu mleka, czyli dodaniu do niego kultury bakterii kwasu mlekowego oraz enzymu trawiennego, które przyczyniają się do zgęstnienia mleka i oddzielenia się serwatki od masy serowej. Następnie masa serowa jest krojona, odsączana i formowana, a gotowy produkt przeznaczony jest do spożycia. Na rynku dostępne są różne rodzaje twarogu różniące się strukturą, wielkością ziaren

i zawartością tłuszczu. Występują w wersji naturalnej lub wzbogacanej o różne dodatki, takie jak owoce, zioła czy miód. Najczęściej wyróżnia się twarogi chude, półtłuste i tłuste.

 Wartości odżywcze sera białego

Twaróg to wartościowy produkt mleczarski, który zawiera wiele składników odżywczych i substancji cennych dla zdrowia. Białko jest jednym z najważniejszych składników odżywczych białego sera, a jego zawartość zależy od rodzaju i sposobu wytwarzania wyrobu. W zależności od zawartości tłuszczu, twaróg może zawierać od ok. 10 do 18 gramów białka na 100 gramów produktu. Białko jest kluczowym składnikiem odżywczym dla utrzymania masy mięśniowej, a także dla regeneracji tkanek i odbudowy komórek organizmu. Twaróg jest również dobrym źródłem wapnia, potasu, fosforu, magnezu, witaminy A i B12. Wapń niezbędny jest dla utrzymania zdrowych kości i zębów, a także dla optymalnej regulacji wydzielania hormonów. Potas normuje prawidłowe ciśnienie krwi
i wpływa na pracę serca, natomiast fosfor i magnez są niezbędne do poprawy funkcji mięśni oraz nerwów. Witamina A jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania wzroku i układu odpornościowego, pomaga w utrzymaniu zdrowej skóry i włosów, poprawiając ich kondycję i zapobiegając chorobom skórnym. Witamina B12 jest ważna dla produkcji czerwonych krwinek i zdrowia układu nerwowego.

 Twaróg zawiera również niewielką ilość tłuszczu, a jednocześnie jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, które są korzystne dla zdrowia. Kwasy tłuszczowe te pomagają w utrzymaniu zdrowia serca i obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi. Niektóre rodzaje sera białego zawierają również probiotyki, które są korzystne dla zdrowia układu pokarmowego. Probiotyki pomagają w utrzymaniu równowagi mikroflory jelitowej, co może wpłynąć na poprawę trawienia i wchłaniania składników odżywczych z pożywienia.

 Właściwości zdrowotne

 Twaróg to produkt spożywczy o wysokiej wartości odżywczej i licznych właściwościach zdrowotnych. Spożywanie twarogu może pomóc w utrzymaniu masy mięśniowej, wzmocnić układ odpornościowy, wesprzeć zdrowie kości, regulować poziom cukru we krwi i wpłynąć pozytywnie na trawienie. Dodatkowo twaróg odznacza się niskim indeksem glikemicznym, może więc być bez obaw spożywany przez osoby zmagające się z cukrzycą, czy insulinoopornością. 

 Twaróg jest też jednym z najlepszych produktów spożywczych dla dzieci. Najmłodsi potrzebują dużych ilości białka w swojej diecie, ponieważ ich organizmy rosną i rozwijają się bardzo szybko. Białko z twarogu jest łatwo przyswajalne i zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Warto jednak pamiętać, że niektóre rodzaje twarogu mogą zawierać dodatki, takie jak cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy, które zwiększają kaloryczność i zmniejszają wartość odżywczą produktu. Dlatego należy wybierać jego naturalne wersje, które nie zawierają zbędnych dodatków.

*** 

Więcej informacji o mleku i produktach mlecznych dostępnych jest na stronie kampanii 

„Mamy kota na punkcie mleka” sfinansowanej z Funduszu Promocji Mleka.

 

źródło: Polska Izba Mleka


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Wielu z nas zastanawia się nad tym, co mogą zrobić w swoim wolnym czasie, by móc...

Współczesny, dynamiczny świat z jednej strony ma wiele zalet, bo z roku na rok k...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę