Turcja jest światowym liderem w produkcji wiśni i czereśni a trzecim co do wielkości ich eksporterem na świecie. Zdaniem lokalnych eksporterów w najbliższych latach kraj ten ma ogromną szansę na zajecie również pozycji lidera w eksporcie tych owoców.
Wiśnie i czereśnie eksportowane są niemal do wszystkich państw na całym świecie, jednak największym ich importerem są kraje Dalekiego Wschodu. W minionym roku łączne zbiory wiśni i czereśni przekroczyły 535,0 tys. ton.
Tuż za Turcją uplasowały się na drugim miejscu Stany Zjednoczone z wynikiem 345,0 tys. ton, a na kolejnym miejscu Chiny z produkcją wynoszącą około 220,0 tys. ton. W przypadku eksportu tych owoców największe ich ilości wysyłane są z USA-w minionym roku to 85,0 tys. ton, następnie Chile –80,0 tys. ton oraz na trzecim miejscu już wspomniana Turcja z eksportem wynoszącym 69,0 tys. ton.
Wartość wyeksportowanych w 2015 roku z Turcji wiśni i czereśni to 122,0 mln USD, a największym ich odbiorcą jest rynek rosyjski z wartością 22,0 mln USD. Na drugim miejscu uplasowały się Niemcy z zakupami o wartości 18,0 mln USD, a na trzecim Irak–14,5 mln USD.
Jak wynika z najnowszych danych coroczna produkcja owoców i warzyw w Turcji kształtuje się na poziomie 47,5 mln ton, z czego około 6,0–7,0 mln ton kierowane jest do przetwórstwa, a około 2,5–3,0 mln ton eksportowane. Najbliższe lata to plan trzykrotnego lub nawet czterokrotnego wzrostu eksportu.
Obecnie największymi importerami tureckich owoców i warzyw są Chiny, Indonezja, Malezja, Australia oraz Japonia i Tajwan. Na potencjalny wzrost należy liczyć także ze strony państw unijnych.
FAMMU/FAPA na podst.: FRESHPLAZA