Wzrost produkcji drobiarskiej w Turcji zdaje się nie mieć końca. Turecki, państwowy urząd statystyczny ogłosił, że po pierwszych czterech miesiącach tego roku odnotowano istotny wzrost produkcji drobiarskiej w Turcji, co dotyczy wszystkich kierunków chowu.
Tylko w kwietniu tego roku, liczba jaj – w porównaniu do kwietnia zeszłego roku – według tureckich statystyków wzrosła o 4,4 procent i wyniosła ponad 1.6 miliarda sztuk.
Produkcja mięsa kurcząt rzeźnych wzrosła w Turcji, w kwietniu, o 10,9 proc. (rok do roku) co oznacza, że wyniosła 191.567 ton. Procentowo, najbardziej spektakularny wzrost, bo aż o 63,6 proc. odnotowano w przypadku mięsa indyków. W liczbach bezwzględnych w czwartym miesiącu roku Turcja wyprodukowała łącznie 5980 ton mięsa indyczego.
Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz