A_BIO_AGRO_950

Turcja: imponujący wzrost produkcji drobiarskiej

27 lutego 2018
Turcja: imponujący wzrost produkcji drobiarskiej

Produkcja mięsa drobiowego i jaj wzrosła w 2017 roku w Turcji bardziej niż spodziewali się analitycy. W zeszłym roku tureckie fermy opuściło o 6,6 procent więcej jaj niż rok wcześniej. Przyrost produkcji mięsa drobiowego był jeszcze większy i wyniósł 12,9 procent.  

W liczbach bezwzględnych Turcja wyprodukowała w 2017 roku 19 miliardów 300 milionów jaj, co oznacza, że sektor jaj jest w tym kraju około dwukrotnie większy niż w Polsce.

Jeśli chodzi o mięso kurcząt rzeźnych tureckie statystyki podają, że produkcja wyniosła w 2017 roku 2 mln 100 tys. ton. Jest to więc o około 10 procent więcej niż spodziewana produkcja brojlerów w 2017 roku w Polsce.

 

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz


POWIĄZANE

Według ekspertów, w nowym sezonie produkcja olejów roślinnych w Turcji spadnie d...

Copa-Cogeca ogłasza zwycięzców 6. Europejskiej Nagrody za Innowacje Spółdzielcze...

Czy wiesz, że istotą bezstresowego i owocnego sezonu żniw może być planowanie za...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę