W listopadzie mają zostać zakończone formalne uzgodnienia między Turcją i Japonią, które pozwolą wejść na japoński rynek tureckim producentom mięsa drobiowego.
Turcy wyceniają wartość japońskiego rynku drobiowego na około 3 mld dolarów rocznie i mają ambitny plan, aby zaspokajać japoński popyt w dziesięciu procentach. Przypomnijmy, że Japonia w tym roku powinna zaimportować około 970 tys. ton mięsa drobiowego. W kraju tym produkuje się rocznie około 1 mln 440 tys. ton mięsa kurcząt rzeźnych.
Turcja natomiast jest większym producentem brojlerów niż Polska. W zeszłym roku w tym kraju wyprodukowano 1 mln 880 tys. ton mięsa kurcząt rzeźnych. Dla porównania w Polsce liczba ta w 2016 roku ukształtowała się na poziomie 1 mln 850 tys. ton.
Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz