Przed nami optymalizacja funkcjonowania całej technologii rolniczej i ucieczka od emisyjnych technologii. Musimy zacząć wykorzystywać rzeczywistą żyzność gleby, a nie tą żyzność, którą budujemy przy pomocy syntetycznych nawozów. Musimy zmienić sposób podejścia do zarządzania glebą, zarządzania substancjami odżywczymi, zarządzania wodą
mówi dr inż. Jerzy Próchnicki, niezależny ekspert rolniczy.
Optymalizacja musi uwzględniać specyficzne uwarunkowania i ograniczenia każdego kraju. Jeżeli mamy słabe gleby, musimy poprawić ich jakość. Jeżeli mamy mało wody, to musimy poprawić zasobność gleb, czyli retencję wodną, a także zasobność gleb w ogóle. Stosowanie mniejszej ilości nawozów syntetycznych, wymaga odpowiedzi na pytanie skąd składniki pokarmowe mają się w tej glebie znaleźć. Wdrożenie to proces na lata
dodaje dr Próchnicki.
CORE TEAM to forum współpracy liderów i ekspertów branży ogrodniczej. Przedstawiciele środowisk produkcji, przetwórstwa, nauki i doradztwa, ludzie często z międzynarodowym doświadczeniem, postawili sobie za cel identyfikację wyzwań i ściślejszą współpracę.
Okazją do wymiany poglądów było spotkanie organizowane przez Zespół ds. Zrównoważonego Rozwoju i Zielonego Ładu. W ramach Core Teamu połączono potencjał sektora owoców i warzyw. Wśród priorytetowych inicjatyw jest upowszechnienie idei produkcji zrównoważonej. Zapewnienie w branży powszechnej i praktycznej informacji na temat Europejskiego Zielonego ładu, nowej WPR i eko-schematów.
Projekt "CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora” realizowany jest przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw. Zadanie finansowane jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Opracowanie w ramach projektu CORE TEAM. Projekt jest realizowany przez KZGPOiW we współpracy z agencję strategiczną INSPIRE smarter branding, pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Zadanie finansowane jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Źródło: CORE TEAM Zespół ds. Zrównoważonego Rozwoju i Zielonego Ładu