MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Trwa zła passa dla producentów miodu w UE

25 listopada 2022
Trwa zła passa dla producentów miodu w UE

Mijają lata i wydaje się, że dla europejskich producentów miodu niewiele się zmienia. Po trudnych latach w latach 2020-2021 zła passa jest kontynuowana dla europejskich producentów miodu w 2022 roku. Po historycznie niskich poziomach na całym kontynencie w 2021 roku, sezon 2022 pokazuje się świetnie kontrast między dość dobrą produkcją na północy Europy, a na południu –gdzie znajduje się największa produkcja – został dotkliwie dotknięty silną suszą. Ten mieszany wynik jest obciążony eksplozją kosztów nakładów dla sektora.

Po kilku latach w tym tempie wielu europejskich producentów kwestionuje swoją przyszłość. Copa i Cogeca oczekuje konkretnych i szybkich odpowiedzi w ramach rewizji ustawy Dyrektywa Miodowa.

Grupa robocza Copa i Cogeca Honey zebrała się w zeszłym tygodniu, aby omówić obecną sytuację sektor. Oprócz ciepłego i dobrego początku sezonu na całym kontynencie, lato podzieliła Europę na dwie części. Na północy kwitnienie i produkcja nektaru wspierana przez rzadkie deszcze były wystarczające do produkcji i zbioru miodu. Wręcz przeciwnie, Południe Europy musiało stawić czoła jednej z najgorszych susz od dziesięcioleci (do 80% mniej miodu niż zwykle w niektórych częściach Półwyspu Iberyjskiego). Surowe warunki klimatyczne wpłynęły na kwiaty i ilość nektaru drzew, wpływając w ten sposób na zdolność pszczół do produkcji miodu.

Ponadto kryzys energetyczny i ogólna inflacja miały poważne konsekwencje dla gospodarki rentowność europejskich pszczelarzy. Na przykład wzrost cen kosztów opakowań, w tym szkło do słoików (odnotowany wzrost o 15% do 60% w zależności od kraju), paliwo (30% do 40%), elektryczność (50% do 150%) i pasza dla pszczół (50% do 70%) stanowią poważny problem ekonomiczny problem. Wzrost kosztów produkcji dla pszczelarzy nie jest właściwie przenoszony na łańcuch dostaw. Biorąc pod uwagę, że zapasy miodu w latach 2021-2022 były bardzo niskie i że popyt pozostał stabilny, obecny okres podkreśla niespójności obecnego rynek europejski.

Według Stanislava Jaša, przewodniczącego Grupy Roboczej ds. Miodu: „Europejscy pszczelarze przechodzą proces bardzo krytyczny okres. Mam wrażenie, że powtarzam się rok po roku, ale stawką jest zrównoważony rozwój europejskiej produkcji i jej zasadniczej usługi zapylania! My tracą potencjał produkcyjny w wielu kluczowych obszarach w Europie, głównie z powodu zmian klimatu i klimat gospodarczy zagrażający rentowności działalności pszczelarskiej w całej UE. Więcej niż zawsze musimy bronić autentyczności miodu, jak również przejrzystości miodu rynek. Zgodnie z szeroko promowanymi inicjatywami politycznymi dotyczącymi zrównoważonego rozwoju w ramach programu Europejski Zielony Ład, takie jak strategia „Od pola do stołu”, Komisja Europejska razem ze stolicami europejskimi może wprowadzić konkretne narzędzia i mechanizmy, które mogłyby pomóc obu stronom producentów i konsumentów. Prosimy o realne działania!”.

To jest powód, dla którego Copa i Cogeca ponawiają swój apel o rewizję unijnego programu Honey Dyrektywa wzmacniająca oznaczanie kraju pochodzenia miodu w mieszankach, wraz z solidnymi, przyjaznymi dla pszczelarzy przepisami dotyczącymi identyfikowalności w celu zwalczania handlu podrabianym miodem luzem. To jest istotne jest, aby Komisja Europejska zaproponowała zmiany legislacyjne i mechanizmy kontrolne które wspierają źródła utrzymania producentów miodu oraz dążenie konsumentów do prawdziwej i wysokiej jakości żywności i zdolności państw członkowskich do zwalczania nadużyć finansowych.
***
Europa jest w około 60% samowystarczalna pod względem spożycia miodu. Według FAO UE produkcja spadła o 16% w latach 2015-2020 (z 257 tys. ton do 218 tys. ton), natomiast liczba uli wzrosła o 16% (z 17 189 do 20 046 (tys.), 2016-2021). Co więcej, podczas gdy przywóz miodu do UE z Chin (historycznie pierwszego eksportera do UE) były stałe w ciągu ostatnich 6 lat (2016-2021, około 48 000 T), średni import cena spadła o 21% (z 1,72 €/kg w 2016 r. do 1,36 €/kg w 2021 r.). W sprawie Ukrainy (tzw drugi eksporter do UE), import wzrósł o 47%, z 36 525 ton w 2016 r. do 53 777 ton w 2021, podczas gdy cena również nieznacznie wzrosła (7%, z 1,76 €/kg do 1,88 €/kg). Jednakże obecna średnia cena europejskiego miodu sprzedawanego luzem waha się od 3 do 5 euro/kg w zależności od regionu, bez uwzględnienia aktualnej presji inflacyjnej

oprac. ppr.pl (e-mk) na podst.źródło: COPA I COGECA foto: ppr.pl


POWIĄZANE

Ten spór wciąż rozpala emocje Polacy uwielbiają święta, ale równie mocno kochają...

W dzisiejszym świecie innowacje technologiczne są na porządku dziennym. Każdego ...

‘Dlaczego chcesz się przebranżowić?’, to najnowszy konkurs przygotowany przez po...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę