Dofinansowanie skierowane jest m.in. do grup i organizacji producentów, konsorcjów, spółek cywilnych, stowarzyszeń i spółdzielni. Muszą one składać się co najmniej z 5 członków, będących rolnikami lub przetwórcami, spośród których co najmniej 4 musi wytwarzać produkty rolne lub środki spożywcze w ramach SJŻ, przeznaczone bezpośrednio lub po przetworzeniu do spożycia przez ludzi. Wsparciem objęte są przedsięwzięcia realizowane w 4 etapach, a każdy z nich obejmuje 12 następujących po sobie miesięcy.
Maksymalne dofinansowanie wynosi 680 tys. zł i wypłacane jest w ramach dwóch obszarów. Pierwszy z nich (obszar A) to płatność ryczałtowa, którą można otrzymać na zarządzanie wspólnymi działaniami w danym systemie jakości żywności. Wysokość tego wsparcia to 120 tys. zł w każdym z etapów 4-letniego planu rozwoju współpracy. Z kolei w ramach obszaru B można otrzymać refundację kosztów np. ekspertyz, badań laboratoryjnych, usług doradczych czy szkoleń. Wysokość takiego dofinasowania wynosi do 200 tys. zł.
Wnioski można składać do 17 października 2024 r., wyłącznie przez Platformę Usług Elektronicznych ARiMR (PUE). Za pośrednictwem tego systemu odbywa się pełna korespondencja dotycząca złożonych dokumentów.
Więcej informacji – otwórz
oprac, e-mk, ppr.pl