Toscolata- to bogata w zdrowe składniki czekolada, pochodząca- jak wynika z nazwy- z Toskanii. Jest ona rezultatem prac naukowców, którzy połączyli kakao z najlepszymi produktami tego włoskiego regionu, wyróżniającymi się dobroczynnym działaniem.
Do wyśmienitego kakao dodano takie składniki jak toskańskie suszone owoce, oliwę i mąkę kasztanową. Wszystko pochodzi z upraw biologicznych. Nad Toscolatą pracowali eksperci z włoskiego Komitetu Badań Naukowych, uniwersytetów w Sienie, a także w Pizie, gdzie została zaprezentowana.
Czekolada z Toskanii jest nie tylko smaczna, ale również może mieć dobry wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Media podkreślają, że aby hipotezę tę można było ostatecznie potwierdzić, jeszcze przed wprowadzeniem produktu do sprzedaży, przeprowadzone zostaną eksperymentalne badania kliniczne na grupie 30 ochotników w wieku od 35 do 65 lat. Wybiera się zaś takich, u których stwierdzono co najmniej trzy czynniki ryzyka dla ich serca i układu krążenia, na przykład nadwagę, nadciśnienie, wysoki poziom cholesterolu.
Uczestnicy tego eksperymentu zjadać będą 40 gramów Toscolaty dziennie; na zmianę tej z dodatkiem oliwy z pierwszego tłoczenia oraz z kawałkami suszonych jabłek.
Badania pokażą, czy Toscolata okaże się nie tylko kolejnym toskańskim specjałem idealnym dla podniebienia, ale również dobrodziejstwem dla serca.
(PAP Life)