W dniach 3-4 lipca br. w Augustowie odbyła się kolejna edycja Targów „Polska smakuje” organizowanych wspólnie przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Białymstoku i Urząd Miasta Augustów pod honorowym patronatem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Targi „Polska smakuje” są jednym z większych wydarzeń, organizowanym dla producentów żywności regionalnej w woj. podlaskim. Za nami już V edycja wydarzenia, które od 2016 r. odbywa się w Augustowie. „Polska smakuje” to silna marka, która jest gwarantem najwyższej jakości produktów rolno-spożywczych i rozbrzmiewa w całym kraju na wielu imprezach.
Uroczystego otwarcia targów dokonał Z-ca Dyrektora Generalnego KOWR Michał Wiśniewski, Członek Zarządu Województwa Podlaskiego Wiesława Burnos oraz Burmistrz Augustowa Mirosław Karolczuk.
Po wygłoszeniu przemówień, Dyrektor OT KOWR w Białymstoku Jadwiga Zabielska wraz z Z-cą Dyrektora Generalnego KOWR Michałem Wiśniewskim wręczyli statuetki Polska smakuje podlaskim producentom, przedstawicielom instytucji branży rolniczej oraz Kołom Gospodyń Wiejskich za bardzo dobrą współpracę z OT KOWR w Białymstoku.
Na targach wzorem lat ubiegłych zaprezentowało się ponad 50 producentów rolnych z województwa podlaskiego, lubelskiego, mazowieckiego i warmińsko-mazurskiego, którzy są zrzeszeni pod marką „Polska smakuje”. Rolnicy i wytwórcy przywieźli ze sobą polskie produkty regionalne takie jak: sery, produkty mleczne, wędliny, miody, zioła, chleby, soki czy inne przetwory, które zadowolą nawet najbardziej wymagających konsumentów.
Pracownicy Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Oddziałów Terenowych w Białymstoku, Lublinie i Warszawie zorganizowali stoisko informacyjno-promocyjne, przy którym można było uzyskać informacje m.in. o idei promowania polskiej żywności pod wspólną marką „Polska smakuje”.
Podczas drugiego dnia targów został rozstrzygnięty I etap wojewódzki konkursu "Bitwa regionów". W tym roku pandemia spowodowała zmiany w regulaminie konkursowym, które nakładały na Koła Gospodyń Wiejskich większe wyzwanie nie tylko kulinarne, ale również filmowe. Mimo nowych reguł gry KGW sprostały wyzwaniom i wpłynęły aż 33 zgłoszenia.
Jury pod przewodnictwem znanego kucharza Jerzego Nogala oceniało m.in. przepisy, sposób wykonania i prezentację dań.
Laureatami zostały następujące KGW:
- I miejsce: KGW w Rudzie za roladę z dzikiej kaczki,
- II miejsce: KGW "Szeroka struga" w Łapach - Pluśniakach za pierogi z gęsiną,
- III miejsce: KGW w Radziłowie za biebrzańskiego faszerowanego szczupaka.
Pamiątkowe dyplomy oraz czeki wręczyli Z-ca Dyrektora Generalnego KOWR Wojciech Kędzia oraz Dyrektor OT KOWR w Białymstoku Jadwiga Zabielska.
Na Targach nie zabrakło również dobrej muzyki, konkursów dla publiczności, animacji dla dzieci i występów zespołów ludowych.
Przez dwa dni odwiedzający targi mieszkańcy Podlasia i turyści z całej Polski mogli bezpośrednio nabyć polską żywność najwyższej jakości i posmakować produktów regionalnych oraz cieszyć się wyjątkowym klimatem, który panuje w Augustowie – letniej stolicy Podlasia.
KOWR