Firma DNV zaprasza na konferencję Det Norske Veritas dedykowaną kierunkom rozwoju branży spożywczej,która odbędzie się 15 października 2013 roku w Hotelu Mariott w Warszawie.
Celem niniejszej konferencji jest zaprezentowanie metod, które skutecznie wspierają firmę w jej zrównoważonym rozwoju. Dotyczy to szczególnie tematu ograniczania materiałochłonności, aspektów energetycznych, budowania zrównoważonego łańcucha dostaw surowców. Potrzeba zrównoważenia dotyczy całego łańcucha, począwszy od zrównoważonej uprawy i hodowli poprzez przetwórstwo aż do
handlu i zrównoważonej konsumpcji. Zaproszeni prelegenci zaprezentują szereg praktycznych rozwiązań dla całego łańcucha powstawania, przetwarzania i dostarczania bezpiecznej oraz zrównoważonej żywności. Konferencja będzie także okazją do spotkania ekspertów branży spożywczej i wymiany doświadczeń.
Sektor spożywczy stoi bowiem u progu kolejnych wielkich wyzwań. Są nimi wciąż rosnące oczekiwania świadomych konsumentów, zmiany prawa, które nakładają na firmę coraz większe obciążenia, rosnące koszty wytwarzania wyrobów i szereg innych zagrożeń.
Niezwykle ważne dla firm z sektora stają się aspekty energochłonności i materiałochłonności procesów, ograniczania strat surowcowych oraz umiarkowanego wpływania na środowisko naturalne. Zauważalnym trendem są coraz większe wymagania w zakresie bezpieczeństwa zatrudnionych pracowników oraz aspekty socjalne. Wciąż wielkim wyzwaniem jest dbałość o bezpieczeństwo wyrobów co ma znaleźć odzwierciedlenie w nowym pakiecie wymagań tworzonym na potrzeby państw Unii Europejskiej.
Tematem, który od kilku już lat pojawia się przy okazji pytań o przyszłość branży spożywczej jest pojęcie zrównoważonego rozwoju. Określenie to jest używane wymiennie z hasłami odpowiedzialności społecznej biznesu.
O szczegóły można dowiadywać się u Marty Kobyłeckiej, tel. kom.: +48 664 031 931 e-mail: marta.kobylecka@dnv.com