CTR_2024
TSW_XV_2025

Zrównoważona przyszłość branży spożywczej

12 września 2013
Firma DNV zaprasza na konferencję Det Norske Veritas dedykowaną kierunkom rozwoju branży spożywczej,która odbędzie się 15 października 2013 roku w Hotelu Mariott w Warszawie.
Celem niniejszej konferencji jest zaprezentowanie  metod, które skutecznie wspierają firmę w jej zrównoważonym rozwoju. Dotyczy to szczególnie tematu ograniczania materiałochłonności, aspektów energetycznych, budowania zrównoważonego łańcucha dostaw surowców. Potrzeba zrównoważenia dotyczy całego łańcucha, począwszy od zrównoważonej uprawy i hodowli poprzez przetwórstwo aż do
handlu i zrównoważonej konsumpcji. Zaproszeni prelegenci zaprezentują szereg praktycznych rozwiązań dla całego łańcucha powstawania, przetwarzania i dostarczania bezpiecznej oraz zrównoważonej żywności. Konferencja będzie także okazją do spotkania ekspertów branży spożywczej i wymiany doświadczeń.



Sektor spożywczy stoi bowiem u progu kolejnych wielkich wyzwań. Są nimi wciąż rosnące oczekiwania świadomych konsumentów, zmiany prawa, które nakładają na firmę coraz większe obciążenia, rosnące koszty wytwarzania wyrobów i szereg innych zagrożeń.
Niezwykle ważne dla firm z sektora stają się aspekty energochłonności i materiałochłonności procesów, ograniczania strat surowcowych oraz umiarkowanego wpływania na środowisko naturalne. Zauważalnym trendem są coraz większe wymagania w zakresie bezpieczeństwa zatrudnionych pracowników oraz aspekty socjalne. Wciąż wielkim wyzwaniem jest dbałość o bezpieczeństwo wyrobów co ma znaleźć odzwierciedlenie w nowym pakiecie wymagań tworzonym na potrzeby państw Unii Europejskiej.
Tematem, który od kilku już lat pojawia się przy okazji pytań o przyszłość branży spożywczej jest pojęcie zrównoważonego rozwoju. Określenie to jest używane wymiennie z hasłami odpowiedzialności społecznej biznesu.
O szczegóły można dowiadywać się u Marty Kobyłeckiej, tel. kom.: +48 664 031 931 e-mail: marta.kobylecka@dnv.com




POWIĄZANE

Podczas nadchodzącej 15. edycji Targów Sadownictwa i Warzywnictwa, które odbędą ...

Podczas gali wieńczącej pierwszy dzień Forum Rynku Spożywczego i Handlu uhonorow...

EIT Food już po raz siódmy organizuje warsztaty projektowania produktów żywności...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę