Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ziarno pełne zdrowia

3 grudnia 2015
Polska żywność ma uznanie w kraju i na świecie. W 2013 r. wyeksportowaliśmy więcej przetworzonych produktów zbożowych. Jesteśmy drugim unijnym producentem żyta, trzecim rzepaku, a czwarte miejsce zajmujemy w produkcji pszenicy. W kraju rośnie także asortyment produktów zbożowych z całego ziarna.
W dniu 4 grudnia w Warszawie odbyła się konferencja prasowa Polskiego Związku Producentów Roślin Zbożowych. To już kolejne spotkanie finansowane ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.

     
     


„Związek prowadzi od 2010 roku działania w ramach Funduszu, których celem jest stabilizacja rynku zbożowego. Zależy nam na umocnieniu bezpieczeństwa żywnościowego kraju przy równoczesnym zabezpieczeniu producentów rolnych i konsumentów przed dokuczliwymi wahaniami cen zbóż, mąki i pieczywa. Chcemy także kształtować konsumpcję pieczywa i produktów z całego ziarna, szczególnie wśród najmłodszych Polaków. Bardzo niepokoił nas trend spadkowy spożycia pieczywa, który miał miejsce w 2012 roku. Obserwujemy jednak pozytywną sytuację rosnącego asortymentu produktów z całego ziarna zbóż i zwiększające się zainteresowanie Polaków” – powiedział Stanisław Kacperczyk, prezes PZPRZ.
Polska żywność cieszy się dużym uznaniem w kraju i poza jego granicami. Jesteśmy obecnie szóstym producentem w UE. Nasza branża spożywcza to nowoczesne zakłady przetwórcze, tradycyjne receptury i przede wszystkich wysoka jakość wyrobów. Według wstępnych danych Agencji w lipcu i sierpniu br. eksport zbóż z Polski wyniósł 684 tys ton, w tym 235 tys. ton pszenicy i 99 tys. ton kukurydzy. To o 23% więcej niż w tym samym okresie poprzedniego roku. Więcej niż przed rokiem wywieźliśmy produktów przetwórstwa pierwotnego – o 31% i produktów wysoko przetworzonych – o 8%.
Według GUS w 2012 roku zanotowano dalszy spadek ilościowego spożycia większości podstawowych artykułów żywnościowych. Spadła również konsumpcja pieczywa – o 2,4%, aż o 5,1% mniej zjedliśmy także kaszy, ryżu i płatków. Jak prognozuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w roku bieżącym udało się zahamować ten spadek.
Największe spożycie pieczywa odnotowano w gospodarstwach domowych o najniższych dochodach. W podziale na województwa największa konsumpcja miesięczna na 1 osobę w 2012 r. miała miejsce w świętokrzyskim (8,29 kg), a najmniejsza w pomorskim (5,57 kg).

Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej podaje, że od lipca do września 2013 r. do skupu trafiło 2,67 mln ton zbóż – o 19,9% mniej niż w analogicznym okresie poprzedniego sezonu. Skupiono 1,60 mln ton pszenicy, 457 tys. ton żyta, 376 tys. ton jęczmienia oraz 185 tys. ton kukurydzy. W sierpniu tego roku, w porównaniu z poprzednim miesiącem zwiększyły się przemiały zbóż i produkcja mąk, pieczywa świeżego oraz pasz, a produkcja makaronu zmalała.

„Niepokoją nas różnice między cenami rynkowymi zboża w Polsce, a wartością zboża na giełdzie Matif, która jest wyższa. Poza tym przy tak niskich cenach zbóż liczyliśmy, że spadną ceny przetworów zbożowych, np. mąki. I tak rzeczywiście było – cena mąki u przetwórcy spadła w stosunku do września poprzedniego roku – w 2013 r. wynosiła 1,14 zł, a rok temu wynosiła 1,38 zł. Jeżeli chodzi o detal mamy sytuację odwrotną. Cena mąki u przetwórcy spadła, natomiast w handlu detalicznym wzrosła i wynosiła 2,52 zł (rok wcześniej mąka kosztowała 2,39 zł)” – dodał prezes Stanisław Kacperczyk.

We wrześniu 2013 r., w porównaniu z miesiącem poprzednim, nie było większych zmian cen przetworów zbożowych, szczególnie w handlu detalicznym. W porównaniu z analogicznym okresem poprzedniego roku większość tych produktów była nadal droższa.

W konferencji prasowej uczestniczył dyrektor Biura Promocji Żywności Agencji Rynku Rolnego Piotr Kondraciuk, który podkreślił, że „Agencja prowadzi szereg działań na rynku zbóż, a od 2009 r. obsługujemy Fundusze Promocji Żywności. Wśród nich znajduje się Fundusz Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych. Do września 2013 r. na jego konto wpłynęło 3,1 mln złotych. Branża zbożowa chętnie korzysta z tych środków, przeprowadzając liczne kampanie skierowane do krajowych i zagranicznych konsumentów, np. „Piknik zbożowy”, „Kasza na zdrowie, na stół na co dzień” czy „Makarony Europy”.
25 listopada minister rolnictwa i rozwoju wsi Stanisław Kalemba wręczył nominacje przedstawicielom komisji Funduszy na kolejną kadencję. W skład Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych po raz kolejny wszedł członek zarządu PZPRZ Piotr Doligalski.

Prezes Cechu Piekarzy w Radomiu – Jarosław Gajda podkreślił, że obecnie w Polsce mamy ponad 12 tysięcy piekarnio-cukierni. „Są to głównie zakłady małe, zatrudniające do 9 osób. Stanowi to duży potencjał, który należy ratować przed upadkiem. Ale do tego potrzebne są wieloletnie działania, które musimy wspólnie podjąć”

Wśród prelegentów był także Wiesław Różański - prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego, która jest administratorem Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP. „QAFP to multiproduktowy system jakości żywności, który powstał po to, by bronić polską tożsamość kulinarną. Jesteśmy w trakcie rozszerzania systemu także na produkty piekarnicze, współpracując ze Stowarzyszeniem Rzemieślników Piekarstwa RP. Już za kilka miesięcy pieczywo wysokiej jakości ze znakiem QAFP może pojawić się w sklepach. Nie ma lepszego połączenia niż prawdziwy chleb z masłem i najwyższej jakości wędliną!”

Na temat walorów odżywczych i smakowych pieczywa i produktów z pełnego ziarna wypowiadał się Adam Michalski -  kucharz, miłośnik zdrowego żywienia i co ważne, organizator szkoleń kulinarnych dla najmłodszych i konkursów dla uczniów szkół gastronomicznych. „W swojej codziennej pracy przywiązuję ogromną wagę do jakości. Tego też staram się nauczyć moich podopiecznych, uczestników szkoleń i konkursów. Problemu nie stanowi dziś kupienie ciemnego pieczywa. Ważna jest umiejętność odróżnienia produktu barwionego, na przykład karmelem, od tego wytworzonego z mąki razowej. Niestety wciąż brakuje ścisłych norm dotyczących produkcji pieczywa i stosowania dodatków”.

Według ekspertów produkty z całych ziaren zbóż powinniśmy spożywać regularnie. Przynosi to wiele korzyści – chroni organizm przed chorobami układu krążenia czy cukrzycą. Ponadto produkty zbożowe bogate są w skrobię, która w sposób długotrwały dostarcza energii, błonnik poprawiający trawienie i inne składniki odżywcze – białka, tłuszcze, witaminy z grupy B składniki mineralne.  

W konferencji jak co roku uczestniczył także przedstawiciel Młynów Szczepanki – Wiesław Kuropatwa, który przygotował specjalną prezentację różnego rodzaju mąk. Pieczywo do degustacji zostało dostarczone przez Spółdzielnię Piekarsko-Ciastkarską w Warszawie. Doskonałym dodatkiem do tego pieczywa były wędliny produkowane w Systemie Gwarantowane Jakości Żywności QAFP – multiproduktowym systemie jakości administrowanym przez Unię Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego, a obejmującym obecnie mięso drobiowe, wieprzowe i wędliny.



POWIĄZANE

Podczas nadchodzącej 15. edycji Targów Sadownictwa i Warzywnictwa, które odbędą ...

Podczas gali wieńczącej pierwszy dzień Forum Rynku Spożywczego i Handlu uhonorow...

EIT Food już po raz siódmy organizuje warsztaty projektowania produktów żywności...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę