W Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego spotkali się wszyscy współtwórcy projektu Zdrowa Krowa. Program zainicjowany przez Spółdzielczą Mleczarnię Spomlek, łączy wiedzę naukowców i ekspertów z codziennymi doświadczeniami hodowców. Daje też już pierwsze wymierne korzyści, m. in. portal ZdrowaKrowa.pl.
Pierwsze Ogólnopolskie Forum Ekspertów i Hodowców Bydła Mlecznego „Zdrowa Krowa” było pierwszą okazją do spotkania dla wszystkich instytucji zaangażowanych w realizację programu. Obok Spółdzielczej Mleczarni Spomlek, są to również: Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Państwowy Instytut Weterynaryjny – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach, Polska Federacja Hodowców Bydła Mlecznego i Producentów Mleka, Weterynaryjna Diagnostyka Laboratoryjna w Gietrzwałdzie oraz firma Farmwet.
Program Zdrowa Krowa koncentruje się na trzech elementach: ekonomice produkcji mleka, profilaktyce zdrowotnej oraz nowoczesnych zasadach żywienia, dzięki któremu poprawie ulega zarówno wydajność produkcji, jak i kondycja zwierząt. W trakcie Forum poruszono m. in. temat efektywności ekonomicznej producentów objętych projektem badawczym, produkcji i przetwarzania mleka z gospodarstw ekologicznych, znaczenia żywienia dla zapobiegania chorobom, profilaktyki zakażeń IBR/IPV i BVD-MD.
– Modernizacja i zwiększanie potencjału polskiego mleczarstwa nie może polegać jedynie na inwestowaniu w coraz droższe urządzenia w mleczarniach i oborach. Konieczne jest stałe rozwijanie wiedzy o produkcji mleka i hodowli bydła oraz konfrontowanie osiągnięć badaczy z praktyką gospodarstw rolnych. Bez dwukierunkowego przepływu informacji trudno mówić nie tylko o nowoczesnym rolnictwie, ale także o silnej nauce – podkreśla Edward Bajko, prezes zarządu SM Spomlek. – Szczególna odpowiedzialność spoczywa tu na spółdzielniach, jako podmiotach poczuwających się do szczególnej troski o swoich dostawców. Nasze długoterminowe relacje umożliwiają nam podejmowanie działań obliczonych na lata, których efekty będą przychodzić stopniowo.
Program Zdrowa Krowa prowadzony jest jednocześnie pod dwiema postaciami. Jego szeroka, dostępna dla wszystkich zainteresowanych odsłona, to ogólnopolska akcja o charakterze edukacyjnym, której najważniejszym narzędziem jest portal ZdrowaKrowa.pl. W tej chwili zawiera on głównie informacje teoretyczne, jednak systematycznie będzie wzbogacany o opracowania będące efektem badań prowadzonych przez partnerów programu w gospodarstwach należących do członków Spomleku. Projekt warsztatowo-badawczy – stanowiący „twarde” jądro programu – realizowany jest w 35 gospodarstwach. W jego ramach przeprowadzona została już diagnostyka zdrowotna stad i ocena efektywności ekonomicznej. W oparciu o ich wyniki każdy rolnik otrzymuje zestaw indywidualnych rekomendacji, których wdrożenie przyniesie wyraźną poprawę sytuacji. Ponadto, hodowcy regularnie uczestniczą w organizowanych specjalnie dla nich szkoleniach.
– Grupa objęta badaniami została wyselekcjonowana w taki sposób, aby wyniki miały jak najbardziej uniwersalny charakter i umożliwiły innym hodowcom skorzystanie z nich we własnych stadach. Nie jesteśmy w stanie fizycznie dotrzeć do każdego gospodarstwa w Polsce, ale jesteśmy przekonani, że udostępniając publicznie efekty naszej pracy, w jakimś stopniu ten cel osiągniemy – deklaruje dr Marek Balcerak z SGGW.
W przyszłym roku zakres programu Zdrowa Krowa zostanie poszerzony o tematy związane z pracą hodowlaną, doborem genetycznym i przygotowaniem pasz. Badaniami profilaktycznymi objęte zostaną kolejne gospodarstwa, a na rolników czekać będą dalsze szkolenia. Efekty dotychczasowych działań pojawią się natomiast w postaci prac naukowych oraz na portalu ZdrowaKrowa.pl.
* * *
Spółdzielcza Mleczarnia SPOMLEK z Radzynia Podlaskiego jest jednym z największych polskich producentów sera żółtego. W 2010 r. wyprodukowała blisko 11 000 ton serów typu holenderskiego i szwajcarskiego. Ponad 1/4 wyprodukowanych przez SPOMLEK serów znajduje odbiorców poza granicami Polski. Szczególnie silną pozycją Spółdzielnia cieszy się na rynku rosyjskim, dokąd eksportuje ponad 20 proc. produkcji. Firma jest jednocześnie jednym z filarów eksportu polskiego mleczarstwa do Rosji.Spółdzielnia znana jest przede wszystkim, jako producent specjalizujący się w wytwarzaniu serów szlachetnych, wprowadzający na polski rynek nowe gatunki. Jako pierwsza w Polsce zaoferowała ser z oczkami (Radamer) oraz ser długodojrzewający (Bursztyn). Oprócz kilku gatunków serów żółtych, produkuje m.in. artykuły proszkowane (mleko, maślanka i serwatka), mleko spożywcze, śmietany, jogurty i masło. Są one wytwarzane w trzech lokalizacjach: w głównym zakładzie produkcyjnym w Radzyniu Podlaskim oraz w oddziałach w Parczewie i Młynarach (okolice Elbląga).SM SPOMLEK to ponad 100 lat tradycji spółdzielczości na ziemiach Polesia. Obecnie należy do ponad 1700 udziałowców, wśród których ponad 1200 osób to rolnicy indywidualni - dostawcy, a ponad 500 to pracownicy spółdzielni. Celem spółdzielni jest zarówno osiąganie optymalnych wyników finansowych, jak i zapewnienie możliwie najwyższych stawek za mleko o jak najwyższej jakości. Rocznie przerabia ponad 190 mln litrów mleka krowiego.9067910
1