Około półtora tysiąca wystawców spodziewają się organizatorzy targów na tegorocznej Polagrze-Food i Taropaku. Imprezy rozpoczną się już jutro na terenach Międzynarodowych Targów Poznańskich.
Targi techniki pakowania i logistyki Taropak odbywają się w Poznaniu od 30
lat. W tym roku wśród wystawców zagranicznych sporą grupę stanowić będą
przedsiębiorcy z sąsiedztwa, z Rosji, Ukrainy, Czech, Węgier. Wezmą oni udział w
obradach Okrągłego Stołu.
Program targów Polagra przewiduje sporo
atrakcji dla handlowców, między innymi degustacje wyrobów w ramach Salonu
Degustacyjnego oraz testy nowych produktów w ramach Paneli Smakowych. Dzięki tym
testom producenci chcą poznać obiektywną ocenę swoich wyrobów przez
konsumentów.
Na IX Forum Rzemieślniczym popisywać się będą
czeladnicy i mistrzowie cukiernictwa, piekarstwa, rzeźnictwa i wędliniarstwa,
którzy na oczach widowni przygotowywać będą torty, wypiekać bułeczki, układać
patery. Dodatkową atrakcją będzie próba pobicia rekordu Guinnessa przez Cech
Cukierników i Piekarzy w Poznaniu, którzy z okazji 750-lecia alokacji Poznania i
750-lecia swojego cechu upieką chałkę o wadze 750 kilogramów.