Międzynarodowe Targi Żywności i Napojów WorldFood Warsaw to doskonała okazja dla producentów żywności ekologicznej i tradycyjnej. Mogą oni bowiem zaprezentować swoje wyroby i dotrzeć z ofertą do szerokiej gamy odbiorców – przedstawicieli handlu i dystrybucji. II edycja Międzynarodowych Targów Żywności i Napojów WorldFood Warsaw odbędzie się w dniach 14-16 kwietnia 2015 roku.
Rynek żywności ekologicznej w Polsce wciąż rośnie. Według prognoz agencji badawczej Inquiry, w połowie 2013 roku jego wartość wyniosła 550-600 mln złotych. Eksperci zakładają, że w 2015 roku wartość może wynieść jeszcze więcej – aż 700 mln złotych. Polscy konsumenci stają się coraz bardziej świadomi tego, czym jest żywność ekologiczna i jak powinny być oznakowane produkty eko. W naszym kraju wciąż powstają sklepy ekologiczne czy też stoiska i półki z żywnością eko w supermarketach. Konsumenci chętnie uczęszczają na eko-bazary, gdzie kupują produkty prosto od ekologicznych dostawców.
Polski sektor rolnictwa i przetwórstwa ekologicznego ma jeszcze wiele do nadrobienia, choćby w porównaniu do rynku niemieckiego. Organizatorzy WorldFood Warsaw dostrzegają wyzwania i potencjał, jaki niesie ze sobą ta branża. Dlatego do udziału w targach zapraszani są również przedstawiciele sektora ekologicznego. Ponadto na warszawskiej wystawie organizowanych jest wiele konferencji, między innymi na temat znakowania żywności, w tym unijnymi certyfikatami rolnictwa ekologicznego czy produktów tradycyjnych (ChOG, ChNP, GTS).
WorldFood Warsaw może odegrać dużą rolę w promocji ekologicznej. Już w gronie zeszłorocznych wystawców swoją ofertę z sukcesem zaprezentowały firmy z żywnością ekologiczną. A wszystko wskazuje na to, że w tej edycji będzie ich jeszcze więcej.