Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Wokół bezpieczeństwa żywności

3 grudnia 2015
W Centrum Wystawienniczym Expo XXI przy ulicy Prądzyńskiego 12/14  w Warszawie w dniach 4 i 5 czerwca 2008r. odbędą się III Międzynarodowe Targi Bezpieczeństwa Żywności, Higieny i Pest Control EuroHiPeCo 2008. Uroczyste otwarcie nastąpi 4 czerwca, o godzinie 10.00. Celem targów, których organizatorem jest Polska Federacja Pest Control jest przede wszystkim integracja branży wokół bezpieczeństwa żywności oraz higieny ,,od  pola do stołu "
Podczas imprezy firmy i organizacje zaprezentują swoje dokonania i sukcesy w zakresie bezpieczeństwa żywności. Będą to między innymi: Krajowa Rada Izb Rolniczych, Polska Fe-deracja Producentów Żywności, Rada Gospodarki Żywnościowej, Krajowa Rada Drobiarstwa, Federalna Agencja Bezpieczeństwa Łańcucha Żywnościowego (Belgia).
- Na targach zaprezentują się również laboratoria, badające żywność, glebę oraz stan roślin, zwierząt i środowiska naturalnego oraz firmy certyfikujące, zajmujące się certyfikacją gospodarstw rolnych i zakładów produkcyjnych. Podczas Targów EuroHiPeCo 2008 zostanie również zaprezentowany sprzęt służący do likwidacji zagrożeń bezpieczeństwa żywności oraz utrzymania wysokiego poziomu higieny obiektów inwentarskich, zakładów żywnościowych oraz sprzęt używany do sprzątania, preparaty, odzież ochronna używana podczas zwalczania chorób zwierząt. Zaprezentowana zosta-nie również oferta firm farmaceutycznych, produkujących i dystrybuujących preparaty służą-ce ochronie zdrowia zwierząt oraz firm zajmujących się utylizacją padłych zwierząt i niszczą-cych patogenne mikroorganizmy i szkodniki – mówi Tadeusz Wojciechowski, prezes Polskiej Federacji Pest Control.
Gośćmi Tragów EuroHiPeCo będą m.in. przedstawiciele urzędów administracji publicznej, parlamentarzyści, rolnicy i hodowcy, producenci żywności, naukowcy, przedstawiciele urzędowej kontroli żywności: inspekcji weterynaryjnej oraz sanitarnej, instruktorzy doradztwa rolniczego, przedstawiciele firm sprzątających, ddd, administratorzy obiektów użyteczności publicznej.

Program
4 czerwca 2008
9.00 – rejestracja uczestników
10.00 – uroczyste otwarcie targów EuroHiPeCo 2008
III Międzynarodowe Targi Bezpieczeństwa Żywnooeoeci, Higieny i Pest Control EuroHiPeCo 2008
Konferencja: Bezpieczeństwo żywności w produkcji rolniczej od pola do stołu.

11.00-11.45: dr Tadeusz Jakubowski, Prezes Krajowej Izby Lekarsko-Weterynaryjnej,
lek. wet. Marcin Suszyński, Master of Preventive Veterinary Medicine, Ocena ryzyka, zarządzanie ryzykiem w zakresie zwalczania chorób zwierząt – odszkodowania dla hodowców      i przemysłu rolno-spożywczego.

11.45-12.15: dr Anna Litwinow, dr Henryk Skórnicki, Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu, Przygotowania do wprowadzenia wymogów wzajemnej zgodności (cross-compliance) w gospodarstwach rolnych objętych systemem płatności bezpośrednich.
.
12:15-13.00: James Moynagh, Dyrektor Departamentu Finansowego DG SANCO, Polityka finansowania zwalczania chorób zwierząt – zasady rekompensowania strat dla rolników i przemysłu przetwórczego, wynikające ze zwalczania chorób zwierząt.

13.00-14.00: Przerwa.

14.00-14.30: dr Luc Lengele, Główny Lekarz Weterynarii Belgii, Struktura i funkcjonowanie Funduszu Pomocy Rolniczej w Belgii.

14.30-15.10: Bernard Terrant, Prezydent Europejskiej Federacji Bezpieczeństwa Sanitarnego Zwierząt, Rozwiązania systemowe w przypadkach wstępowania chorób zakaźnych zwierząt w krajach UE.

15.10-15.40: prof. dr hab. Krzysztof Kwiatek Państwowy Instytut Weterynaryjny, Analiza zagrożeń i ryzyka w łańcuchu żywnościowym.

15.40-16.10: Rita Kishore, U.S. Departament of Agriculture, Food Safety Inspection Service, System bezpieczeństwa żywności w USA, U.S. Food Safety System.

16.10-16.40: dr Jan Prandota, Radca Wydziału Rolnictwa i Rybołówstwa w Stałym Przedstawicielstwie RP przy Unii Europejskiej, Rola i miejsce służb weterynaryjnych w ochronie zdrowia publicznego w Unii Europejskiej.

16.40: Otwarcie dyskusji.

17.00: Zakończenie konferencji.
5 czerwca 2008

9.00 – rejestracja uczestników
10.00 – otwarcie drugiego dnia targów EuroHiPeCo 2008

III Międzynarodowe Targi Bezpieczeństwa Żywności, Higieny i Pest Control EuroHiPeCo 2008

Konferencja: Jak rozumieć bezpieczeństwo i jakość żywności w dobie twardej walki rynkowej?

11.00-11.15: Małgorzata Białasiewicz – moderator konferencji, Otwarcie konferencji (przywitanie gooeoeci, krótka prezentacja scenariusza, otwarcie dyskusji).

11.15-11.45: doc. dr hab. Kazimierz Karłowski, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego Państwowy Zakład Higieny, Zakład Badania Żywności i Przedmiotów Użytku, Nowe przepisy żywnościowe: proponowane zmiany i konsekwencje dla przemysłu spożywczego.

11.45-12.15: dr Elżbieta Nitecka, Związek Prywatnych Przetwórców Mleka, Trudności i bariery w przestrzeganiu prawa żywnościowego. Interpretacja przepisów – praktyczne rozwiązania.

12.15-13.00: Zastępca Głównego Lekarza Weterynarii, Urzędowa kontrola bezpieczeństwa żywności: Dlaczego nie powstała Inspekcja Bezpieczeństwa Żywności? Jaki model i system kontroli byłby dla Polski najlepszy?

13.00-14.00: Przerwa.

14.00-14.20: Anna M. Avraham, Food Safety Consulting Group, Zarządzanie bezpieczeństwem żywności – ujęcie praktyczno-menedżerskie.

14.20-14.40: Antoni Gibowicz, pełnomocnik ds. Systemu Zarządzania Jakością w firmie Sokołów SA, Zarządzanie jakością w firmie.

14.40-15.00: Andrzej Gantner, Polska Federacja Producentów Żywności, Znakowanie i etykietowanie żywności a wizerunek producenta. Niewłaściwe znakowanie jako przejaw nieuczciwej konkurencji. Dobrowolny System Znakowania Wartością Odżywczą GDA. Kampanie edukujące konsumentów.

15.00-15.20: Małgorzata Niepokulczycka, Federacja Konsumentów, Konsumenci coraz bardziej świadomi swoich praw?

15.20-15.40: Marek Marzec, Metro Group Polska, Standardy audytu IFS producentów a bezpieczeństwo i jakość produktów. Dlaczego właśni IFS? Czy uwzględnia nowe rozporządzenia i wymagania unijne dotyczące higieny, opakowań, identyfikowalności.

15.40-16.00: Julian Pawlak, prezes Krajowej Unii Producentów Soków, Jak rozumieć bezpieczeństwo i jakość żywności w dobie tak ostrej konkurencji?

16.00-16.30: Otwarcie dyskusji.

16.30: Zakończenie konferencji.


Wstęp dla zwiedzających oraz udział w konferencjach jest bezpłatny po dokonaniu rejestracji.
Szczegółowe informacje: www.euro-hipeco.pl

POWIĄZANE

Podczas nadchodzącej 15. edycji Targów Sadownictwa i Warzywnictwa, które odbędą ...

Podczas gali wieńczącej pierwszy dzień Forum Rynku Spożywczego i Handlu uhonorow...

EIT Food już po raz siódmy organizuje warsztaty projektowania produktów żywności...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę