Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Weekend z ekologiczną żywnością w Łodzi

3 grudnia 2015
Dziś tj. 3 października o godzinie 11 rozpoczynają się w Łodzi VII Międzynarodowe Targi Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD 2014. To najważniejsze wydarzenie branży eko żywności w Polsce i Europie Środkowo-Wschodniej.
Organizowane przez Międzynarodowe Targi Łódzkie Targi Natura Food  ( 3 – 5 października  )są najważniejszą branżową imprezą w Polsce, dedykowaną bioproduktom, ekożywności oraz produktom regionalnym i tradycyjnym. W tym roku swój udział potwierdziło blisko 300 wystawców.  Każdego roku w targach bierze udział ponad 12 tys. osób. Wśród wystawców i odwiedzających znajdują się przedstawiciele kadry menedżerskiej, rolnicy, producenci, przetwórcy, właściciele sklepów oraz dystrybutorzy żywności z różnych regionów Polski i zagranicy: Litwy, Węgier, Włoch, Republiki Czeskiej, Niemiec, w tym roku również z Japonii.

Handel żywnością ekologiczną to poważny i trudny biznes. Targom towarzyszyć będzie szereg spotkań i konferencji branżowych przeznaczonych dla producentów artykułów ekologicznych oraz właścicieli i pracowników sklepów, w tym: Akademia Biokuriera, seminaria w ramach BIObiznes Forum. Po raz pierwszy odbędzie się I Forum EKObranży, poświęcone zagadnieniom handlu i sprzedaży w biznesie eko żywności. W programie Forum znajdą się panele o ciekawej tematyce: „Dokąd zmierza eko branża”, „W jakim kierunku zmierza handel detaliczny i hurtowy w ekobranży”, a także „Rozwój i specyfika kanałów dystrybucji produktów ekologicznych i prozdrowotnych”. Forum jest organizowane przez MTŁ oraz Wydawnictwo Media Experts. Po raz trzeci eksperci z IFOAM EU, europejskiej struktury Międzynarodowej Federacji Rolnictwa Ekologicznego, poprowadzą konferencję na temat perspektyw rozwoju i promocji rolnictwa ekologicznego w UE.

Program targów obfituje w sympozja i prelekcje dotyczące branży naturalnej żywności i zdrowego stylu życia. Wśród atrakcji zaplanowano warsztaty i pokazy kulinarne, prowadzone przez wybitnych kucharzy i miłośników gotowania – Grzegorza Łapanowskiego oraz Grzegorza Cieleckiego. Na odwiedzających czekać będzie również Strefa FOOD TRACK cullinary show, w ramach której zorganizowany zostanie konkurs dla blogerów pn. „Eko śniadanie = lepsze wkuwanie” na najsmaczniejszy i najzdrowszy zestaw śniadaniowy dla uczniów. Miłośnicy dobrej kuchni wezmą udział w prezentacji dotyczącej bezglutenowej kuchni wegańskiej pt. „Gryczane bliny z hummusem, majonezem z kalafiora i wegańskim kawiorem”, prowadzonej przez Atelier Smaku. Na smakoszy czarnego, orzeźwiającego napoju czeka Strefa Miłośników Kawy, a w niej prezentacje sztuki parzenia i domowych sposobów przygotowywania napoju, ozdabiania mlekiem oraz uprawie tej rośliny.


Nie zabraknie oczywiście dyskusji o ważnych aspektach życia w stylu eko. Stowarzyszenie STOP NOP zorganizuje prelekcję pn. „Zdrowy Styl Życia a Szczepienia”. Gratka czeka też na miłośników drobiu, będą mogli wziąć udział w warsztatach: „Hodowla drobiu zgodnie z naturą - czy to w ogóle jest możliwe”. Zupełnie nowym tematem, który pojawi się na targach jest żywność modyfikowana genetycznie. Poświęcone zostanie jej seminarium Instytutu Spraw Obywatelskich INSPRO pt. "Wolne od GMO? Chce wiedzieć”.

Targi to również możliwość udziału w ciekawych konkursach. W konkursie o Złoty Medal NATURA FOOD 2014 jury sprawdzi jakość rekordową ilość 37 prezentowanych produktów w czterech kategoriach: żywności ekologicznej, tradycyjnej, naturalnej i pochodzącej z zagranicy. Już po raz siódmy rozstrzygnięty zostanie konkurs Tygiel Smaków - jego uczestnicy będą prezentować produkty na stoisku Urzędu Marszałkowskiego Województwa Łódzkiego. Z kolei w ramach konkursu Tradycyjne Smaki Regionu swoje umiejętności zaprezentują uczniowie szkół gastronomicznych.  

NAJWAŻNIEJSZE WYDARZENIA I-EGO DNIA TARGÓW 3 października 2014 r.

AULA
godz. 11.00                  
 Ceremonia otwarcia VII Międzynarodowych Targów Żywności   Ekologicznej  i Regionalnej NATURA FOOD i III Targów Ekologicznego Stylu Życia beECO
prowadzenie:                  Międzynarodowe Targi Łódzkie

godz. 12.30 – 14.00      
Nowe rozporządzenia dotyczące rolnictwa ekologicznego w Europie Środkowej
 i Wschodniej  - język angielski
prowadzenia:                  Marco Schlueter, IFOAM EU

godz. 15.30 - `16.30    
 Wręczenie nagród laureatom Konkursu na najlepsze gospodarstwo ekologiczne 2014
organizator: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

godz. 17.15 – 17.45     
Ogłoszenie wyników oraz wręczenie nagród laureatom Konkursu o Złoty
Medal NATURA FOOD 2014 i Złoty Medal beECO 2014
prowadzenie:                 Międzynarodowe Targi Łódzkie

POWIĄZANE

Podczas nadchodzącej 15. edycji Targów Sadownictwa i Warzywnictwa, które odbędą ...

Podczas gali wieńczącej pierwszy dzień Forum Rynku Spożywczego i Handlu uhonorow...

EIT Food już po raz siódmy organizuje warsztaty projektowania produktów żywności...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę