Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Weekend z agroturystyką i regionalnymi smakołykami

3 grudnia 2015
W piątek, 4 kwietnia rozpoczynają  III Targi Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych Regionalia i II Targi Agroturystyka. Na zwiedzających w Centrum MT Polska w Warszawie czekać będzie pełen przegląd lokalnych specjałów i ekologicznych wyrobów z kraju i ze świata. Nie zabraknie smacznych mięs i wędlin, chrupiących wypieków, apetycznych serów oraz regionalnych przetworów i trunków. Ponadto na stoiskach pojawią się wyroby rzemieślnicze, naturalne kosmetyki i unikatowa ręcznie robiona biżuteria.
Będzie też okazja, by na miejscu znaleźć inspiracje na wypoczynek z dala od miejskiego zgiełku. Dostarczą ich obiekty agroturystyczne i lokalne grupy działania z różnych stron Polski. Przewidziano też szereg atrakcji, w tym degustacje lokalnych przysmaków, pokazy kulinarne, ekologiczne warsztaty i konkursy. Wstęp na targi. które zakończa się w niedziele 6 kwietnia   jest bezpłatny.

- W pierwszy kwietniowy weekend zapraszamy do Centrum MT Polska, gdzie w przyjemnej wiosennej atmosferze będzie można zachwycać się atrakcjami polskich regionów i delektować lokalnymi smakami. Przed Wielkanocą będzie to również dobra okazja, by zamówić najlepsze specjały na świąteczny stół. Na trzy dni zaplanowanych jest też wiele innych atrakcji, począwszy od merytorycznych spotkań, przez kulinarne pokazy aż po rozmaite warsztaty i konkursy. Dobrej zabawy z pewnością nie zabraknie – zapowiada Bartosz Sosnowski, prezes MT Polska, organizatora Targów Regionalia i Agroturystyka.

W tym roku do Warszawy na Targi Regionalia i Agroturystyka przyjedzie blisko 190 wystawców z całej Polski. Będą zachęcać do próbowania zdrowych lokalnych smaków wytwarzanych w oparciu o znane od pokoleń receptury i na bazie naturalnych składników. Oferta Targów Regionalia obejmuje tradycyjne mięsa i wędliny, pieczywo, miody i wyroby mleczarskie, domowe przetwory, rozmaite piwa i słodkości oraz wiele innych pysznych specjałów. Ponadto nie zabraknie wyrobów inspirowanych sztuką i tradycją regionów, a nawet eko kosmetyków. Podczas Targów Agroturystyka z kolei zaprezentują się gospodarstwa agroturystyczne, pokoje gościnne oraz lokalne grupy działania. Dzięki nim będzie można dowiedzieć się, jakie ciekawe atrakcje oferują polskie regiony i znaleźć w ten sposób magiczny zakątek na wypoczynek w ciszy i harmonii z naturą. Równolegle organizowane będą jeszcze Targi LATO, które dostarczą podróżniczych pomysłów na sezon wiosenno-letni.

Na uczestników targów czeka też wiele atrakcji. W ramach spotkań merytorycznych z cyklu „Akademia Biokuriera” będzie można zasięgnąć informacji na temat budowania własnej eko-marki czy podobieństw, różnic oraz oznakowania żywności lokalnej, tradycyjnej i ekologicznej. Nie zabraknie też kulinarnych pokazów związanych na przykład z przyrządzaniem ryb oraz konkursów. W jednym z nich wygrać można książki Magdy Gessler z autografem restauratorki. Z kolei dla najmłodszych przygotowane zostaną rozmaite warsztaty recyklingowe, które pokażą dzieciom, w jaki sposób na co dzień dbać o środowisko. Będzie tu można nauczyć się na przykład, jak tworzyć ekologiczną biżuterię, udekorować eko ciasteczka czy wykonać zabawki z odpadów. Nie zabraknie też konkursów jak chociażby na najładniejszą pracę z materiału organicznego, zbudowanie najwyższej wieży z odpadów czy segregację śmieci na czas.
Targi Regionalia i Agroturystyka odbędą się w Centrum MT Polska przy ul. Marsa 56c w Warszawie. Na miejsce można dojechać samochodem – przy obiekcie znajduje się 1500 miejsc parkingowych oraz stały postój taksówek. Skorzystać można też z komunikacji miejskiej -  w sąsiedztwie kursuje 11 linii autobusowych z różnych punktów stolicy, SKM – linia S1 relacji Pruszków – Otwock oraz pociągi Kolei Mazowieckich ze Śródmieścia i Dworca Wschodniego. Targi można zwiedzać w piątek, 4 kwietnia, od. 10.00 do 17.00, w sobotę, 5 kwietnia, w godzinach 10.00-18.00, a w niedzielę, 6 kwietnia między 10.00 a 16.00.



POWIĄZANE

Podczas nadchodzącej 15. edycji Targów Sadownictwa i Warzywnictwa, które odbędą ...

Podczas gali wieńczącej pierwszy dzień Forum Rynku Spożywczego i Handlu uhonorow...

EIT Food już po raz siódmy organizuje warsztaty projektowania produktów żywności...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę