Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

W Poznaniu odbyły się III Międzynarodowe Targi FERMA BYDŁA

3 marca 2003

W dniach 28 luty-2 marca 2003 roku w Hali Arena w Poznaniu, już po raz trzeci odbyły się Międzynarodowe Targi FERMA BYDŁA. Organizatorami targów są: Krajowe Stowarzyszenie Promocji Obszarów Wiejskich, Wielkopolski Związek Hodowców i Producentów Bydła, Wielkopolska Izba Rolnicza, Krajowe Centrum Hodowli Zwierząt. 

Uroczystego otwarcia dokonał Prezes Stowarzyszenia Klubu HiPTCH, D&B inż. Stanisław Brodziak. Głównym tematem, który poruszył podczas przemówienia była produkcja mleka w naszym kraju. Mleko stanowi około 20 % całkowitej produkcji rolniczej w Polsce. Targi są więc doskonałą okazją – podkreślił prezes – do wymiany uwag, zaprezentowania swoich osiągnięć w tej dziedzinie. Można również podyskutować odnośnie dopłat unijnych dla mleczarzy.

Temat mleka kontynuował Waldemar Broś, prezes Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich, który w zwięzły sposób przedstawił aktualną sytuację sektora mleczarskiego. Wystawców i zwiedzających powitał również prezes Wielkopolskiej Izby Rolniczej Krzysztof Nosal.

FERMA BYDŁA są imprezą o specjalistycznym charakterze, ukierunkowanym na szeroko pojętą infrastrukturę branży hodowli bydła oraz produkcji mleka, mięsa wołowego, jak również weterynarię. Targi te należą do największych w kraju tego typu imprez, gdzie spotykają się hodowcy bydła, przedstawiciele firm, ludzie nauki i praktyki. W ramach tych targów został zorganizowany SALON WOZÓW PASZOWYCH - TECHNOLOGIA ŻYWIENIA TMR. 

FERMA BYDŁA mimo trudnej sytuacji ekonomicznej kraju cieszyła się ogromnym zainteresowaniem. Konkurencja na rynku, zmusza hodowców do modernizacji obór w celu podniesienia jakości produkowanego mleka oraz obniżenia kosztów pracy. Wobec tych problemów targi FERMA BYDŁA staja się szansą dla rodzimych producentów na zapoznanie się z wszelkimi najnowszymi rozwiązaniami w zakresie hodowli bydła, które to nowinki mogą się przyczynić do znacznego ułatwienia produkcji i podniesienia jakości oferowanych przez rolników produktów, a co za tym idzie poprawić kondycje finansową gospodarstw.

Niezmiernie istotny jest element edukacyjny targów w postaci trzydniowych wykładów najlepszych teoretyków i praktyków z zakresu hodowli bydła, żywienia, mechanizacji, higieny zdrowia, itp. w ramach FORUM HODOWLI I PRODUKCJI BYDŁA.

Stanisław Borodziak, prezes Stowarzyszenia Klubu HiPTCH, D&B powiedział nam, że jest bardzo zadowolony z przebiegu tegorocznych targów FERMA BYDŁA. Ma nadzieję, że targi te weszły już na stałe w kalendarium imprez rolniczych. Ogromna liczba zwiedzających (wstępne szacuje  na około 13 - 16 tysięcy) i wystawców (130 firm) potwierdza słuszność organizowania tych targów.

Gratulujemy i wpraszamy się na koleją, IV edycję Targów FERMA BYDŁA.


POWIĄZANE

Podczas nadchodzącej 15. edycji Targów Sadownictwa i Warzywnictwa, które odbędą ...

Podczas gali wieńczącej pierwszy dzień Forum Rynku Spożywczego i Handlu uhonorow...

EIT Food już po raz siódmy organizuje warsztaty projektowania produktów żywności...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę