W Gdańsku w dniach 10 i 11 sierpnia pod hasłem ,,w mięsie siła ‘’ odbędzie się trzecia już edycja imprezy ,,Świętomięs Polski’’. Organizatorem głównym przedsięwzięcia jest Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, we współpracy ze Związkiem Rzemiosła Polskiego.
„Świętomięs Polski” to impreza o charakterze promocyjnym, propagująca trzy gatunki mięs: wołowe, wieprzowe, i drobiowe oraz ich przetwory jako podstawowy składnik zdrowego żywienia. Obok prezentacji przygotowanych przez producentów mięsa, przetwórców i hodowców, przewidziano pokazy kulinarne, degustacje i poczęstunek oraz działania artystyczne.
- Tegoroczny „Świętomięs” będzie również miał charakter szczególny. Jeśli w Poznaniu o wyjątkowości imprezy stanowili m.in. ministrowie krajów Unii Europejskiej, którzy zaszczycili nas swoją obecnością z racji polskiej prezydencji, a w Chorzowie były to tłumy mięsnych smakoszy, przybywający ze wszystkich stron Śląska, w Gdańsku sukces będzie polegał zapewne na masowym udziale w imprezie turystów z kraju i z zagranicy, odwiedzających w tym czasie Jarmark św. Dominika. Wpisanie się w to największe w Polsce wydarzenie kulturalno – handlowe było w pełni przemyślane i zamierzone. Wysoka frekwencja może tylko sprzyjać efektowi promocyjnemu. Przez dwa dni, w sobotę i niedzielę, 10 i 11 sierpnia, będziemy gościć na słynnym Długim Targu, w sercu gdańskiej starówki oraz na przyległych uliczkach. Znajdą tu miejsce wszystkie najważniejsze obszary tematyczne imprezy, wsparte bogatym programem artystycznym. Taka znakomita lokalizacja była możliwa tylko dzięki świetnej współpracy z gospodarzem Jarmarku – Międzynarodowymi Targami Gdańskimi. Nie ukrywamy, że z uwagi na dobre kontakty miejscowych producentów z przedsiębiorcami sąsiedniego Obwodu Kaliningradzkiego, liczymy – przy okazji ich pobytu na „Świętomięsie” – na dalsze pogłębienie współpracy branżowej. Z całą pewnością należy więc spodziewać się szerokiego udziału w naszych działaniach obywateli Federacji Rosyjskiej tłumnie zjeżdżających do Trójmiasta właściwie w każdy weekend. Nie zabraknie też turystów z Niemiec i Holandii tak licznie odwiedzających w tym czasie Gdańsk. Zatem nastąpi swoiste umiędzynarodowienie imprezy – mówi Janusz Radzewicz, prezes SRW RP
Nowością tegorocznej edycji jest przeniesienie części aktywności na plażę w Brzeźnie, gdzie 10 sierpnia, zorganizowanie zostanie strefa sportowa „Świętomięsa” czyli turnieje plażowych dyscyplin: siatkówki, koszykówki , piłki nożnej czy rugby oraz zajęcia rekreacyjne i pokazy ratownictwa wodnego, przy akompaniamencie zespołów muzycznych na scenie przy molo i poczęstunku w postaci grillowych przysmaków mięsnych, . Będzie można też skorzystać z porad dietetyków w „Mięsnej Wszechnicy” .
Jak podkreślają organizatorzy innowacją gdańskiej edycji będzie też specjalne stoisko pn. „Bezpieczeństwo Mięsa w Polsce”. Wzorem poprzedniego „Świętomięsa” zostanie zorganizowana również konferencja pn. „Branża mięsna a media” – na temat „Wizerunek branży mięsnej w sytuacjach kryzysowych”.
6273442
1