Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

W mięsie siła

10 sierpnia 2013
W  Gdańsku w dniach 10 i 11 sierpnia  pod hasłem ,,w mięsie siła ‘’ odbędzie się trzecia już  edycja imprezy ,,Świętomięs Polski’’. Organizatorem głównym przedsięwzięcia jest Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, we współpracy ze Związkiem Rzemiosła Polskiego.
„Świętomięs Polski” to impreza o charakterze promocyjnym, propagująca trzy gatunki mięs: wołowe, wieprzowe, i drobiowe oraz ich przetwory jako podstawowy składnik zdrowego żywienia. Obok prezentacji przygotowanych przez producentów mięsa, przetwórców i hodowców, przewidziano pokazy kulinarne, degustacje i poczęstunek oraz działania artystyczne.

- Tegoroczny „Świętomięs” będzie również miał charakter szczególny. Jeśli w Poznaniu o wyjątkowości imprezy stanowili m.in. ministrowie krajów Unii Europejskiej, którzy zaszczycili nas  swoją obecnością z racji polskiej prezydencji, a w Chorzowie były to tłumy mięsnych smakoszy, przybywający ze wszystkich stron Śląska, w Gdańsku  sukces będzie polegał zapewne na masowym udziale w imprezie turystów z kraju i z zagranicy, odwiedzających w tym czasie Jarmark św.  Dominika. Wpisanie się w to największe w Polsce wydarzenie kulturalno – handlowe było w pełni przemyślane i zamierzone. Wysoka frekwencja może tylko sprzyjać efektowi promocyjnemu. Przez dwa dni, w sobotę i niedzielę, 10 i 11 sierpnia, będziemy gościć na słynnym Długim Targu, w sercu gdańskiej starówki oraz na przyległych uliczkach. Znajdą tu miejsce wszystkie najważniejsze obszary tematyczne imprezy, wsparte bogatym programem artystycznym. Taka znakomita lokalizacja była możliwa tylko dzięki świetnej współpracy z gospodarzem Jarmarku – Międzynarodowymi Targami Gdańskimi. Nie ukrywamy, że z uwagi na dobre kontakty miejscowych producentów z przedsiębiorcami sąsiedniego Obwodu Kaliningradzkiego, liczymy – przy okazji ich pobytu na „Świętomięsie” – na dalsze pogłębienie współpracy branżowej. Z całą pewnością należy więc spodziewać się szerokiego udziału w naszych działaniach obywateli Federacji Rosyjskiej tłumnie zjeżdżających do Trójmiasta właściwie w każdy weekend. Nie zabraknie też turystów z Niemiec i Holandii tak licznie odwiedzających w tym czasie Gdańsk. Zatem nastąpi swoiste umiędzynarodowienie imprezy – mówi Janusz Radzewicz, prezes   SRW RP
Nowością tegorocznej edycji jest przeniesienie części aktywności na plażę w Brzeźnie,  gdzie 10 sierpnia, zorganizowanie zostanie strefa sportowa „Świętomięsa” czyli  turnieje plażowych dyscyplin: siatkówki, koszykówki , piłki nożnej  czy rugby oraz zajęcia rekreacyjne i pokazy ratownictwa wodnego, przy akompaniamencie zespołów muzycznych na scenie przy molo i  poczęstunku w postaci grillowych przysmaków mięsnych, . Będzie można też  skorzystać z porad dietetyków w „Mięsnej Wszechnicy” .
Jak podkreślają organizatorzy innowacją gdańskiej edycji będzie też specjalne stoisko pn. „Bezpieczeństwo Mięsa w Polsce”. Wzorem poprzedniego „Świętomięsa” zostanie zorganizowana również konferencja pn. „Branża mięsna a media” –  na temat „Wizerunek branży mięsnej w sytuacjach kryzysowych”. 


POWIĄZANE

Podczas nadchodzącej 15. edycji Targów Sadownictwa i Warzywnictwa, które odbędą ...

Podczas gali wieńczącej pierwszy dzień Forum Rynku Spożywczego i Handlu uhonorow...

EIT Food już po raz siódmy organizuje warsztaty projektowania produktów żywności...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę