Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

W Jaśle spotkają się winiarze z z Polski, Węgier, Słowacji i Czech

29 sierpnia 2013
Ponad 30 właścicieli winnic z Polski, Węgier, Słowacji i Czech w najbliższy weekend weźmie udział w ósmej edycji Międzynarodowych Dni Wina w Jaśle (Podkarpackie) - poinformowała w środę sekretarz Stowarzyszenia Winiarzy Podkarpacia Ewa Wawro.

"Na jasielskim Zielonym Rynku każdy winiarz będzie prezentował swoje produkty oraz region, z którego pochodzi. Będą tam też stoiska z akcesoriami i sprzętem potrzebnym do uprawy winorośli oraz wytwarzania win" - powiedziała Wawro.
Podkreśliła, że organizowane po raz ósmy Międzynarodowe Dni Wina są okazją do promocji wina oraz miasta.
"Nie wolno zapominać o roli Jasła w najnowszej historii polskiego winiarstwa. Właśnie tutaj w 1984 roku powstała pierwsza profesjonalna winnica w powojennej Polsce. Założył ją Roman Myśliwiec" - przypomniała sekretarz stowarzyszenia winiarzy.
W trakcie dwudniowej imprezy odbędą się m.in. warsztaty winiarskie, degustacja win, koncerty zespołów muzycznych. Tradycyjne jasielskie Dni Wina rozpocznie barwny korowód uczestników, który w sobotę przejdzie ulicami miasta.
"Każdy będzie miał możliwość porozmawiania z winiarzami i np. dowiedzieć się, dlaczego jedno wino jest lepsze, a inne gorsze, jak można je degustować, jak trzymać kieliszek" - podkreśliła Wawro.
Organizatorami przedsięwzięcia są m.in. samorząd Jasła i Stowarzyszenie Winiarzy Podkarpacia.
Stowarzyszenia skupiające zainteresowanych uprawą winorośli szacują, że w Polsce jest ponad 500 winnic, z tego na Podkarpaciu ok. 150.
Podkarpackie winnice liczą od kilku arów do dwóch - trzech hektarów, przy czym przeważają winnice o powierzchni 20 - 40 arów. W regionie uprawia się winorośl na ok. 70 hektarach, m.in. w okolicach Jasła, Krosna, Strzyżowa i Rzeszowa.
Początki uprawy winorośli na obszarze dzisiejszego Podkarpacia sięgają X-XI wieku. O rozpowszechnieniu upraw winorośli w dawnych wiekach świadczą np. lokalne nazwy geograficzne, jak Winna Góra, Winnica czy Winne, szczególnie liczne na pogórzach karpackich.
Winiarstwo na tych terenach stopniowo zanikało w XVI i XVII stuleciu, w dużej mierze za sprawą konkurencji win węgierskich, które wówczas zaczęły być masowo przywożone do Polski. Uprawa winorośli powróciła na Podkarpacie w połowie lat 80. ubiegłego wieku.



POWIĄZANE

Podczas nadchodzącej 15. edycji Targów Sadownictwa i Warzywnictwa, które odbędą ...

Podczas gali wieńczącej pierwszy dzień Forum Rynku Spożywczego i Handlu uhonorow...

EIT Food już po raz siódmy organizuje warsztaty projektowania produktów żywności...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę